Соціальні гарантії будуть визначатися не законом, а Мінфіном у ручному режимі

16 вересня 14:52

На наступному тижні, 22 вересня, у Верховній Раді в другому читанні буде розглядатися законопроект № 9127, який передає право регулювати пільги і соцгарантії Кабінету міністрів.

 

Про це у своїй статті для ZN.UA пише глава парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.

Як зазначає автор, злочинна сутність законопроекту полягає в тому, що рівень гарантованих державою соціальних стандартів буде визначати не закон, а Кабмін - своїми підзаконними актами. «Фактично - Мінфін, в ручному режимі. Так, як захоче. Для мільйонів людей соціальні гарантії та пільги будуть обмежені або скасовані», - пише А. Гриценко.
«Неважко передбачити, що грошей у Кабміну не буде. Хто ж добровільно відмовиться від диких відкотів, бюджетного розкрадання та шикарного життя у стилі Luxury? За найскромнішими оцінками, при теперішній «сильній» владі з бюджету крадуть 20% коштів (цитата Януковича) і навіть більше (цитата Азарова). Гадаю, більше, хоча й за зізнанням лідерів ПР виходить приблизно 60 мільярдів гривень на рік! Зрозуміло, що на соціальні гарантії грошей не залишиться, і не тільки на них», - впевнений голова парламентського комітету з нацбезпеки і оборони.
«А ось перед виборами гроші раптово «з'являться», і в гонитві за голосами влада в черговий раз запустить спіраль популізму - вбивчу для країни. І це ми проходили ... »- зазначає автор статті.
А. Гриценко нагадує, що сьогодні інваліду війни І групи держава щорічно до 9 травня гарантує десять мінімальних пенсій за віком, ІІ групи - вісім, ІІІ групи - сім; учаснику бойових дій - п'ять мінімальних пенсій, плюс щорічне лікування в санаторії. «А от законопроект №9127 не гарантує інвалідам і учасникам бойових дій нічого: Кабмін може дати їм по дві-три гривні або 10-15 копійок; а путівку в санаторій - узагалі раз на 30 або 50 років. І при цьому все буде ніби законно. Суди відпочивають, інваліди прискорено вимирають. У цьому була справжня мета? Янукович не думав, хто при такому ставленні до солдата - інваліда війни захищатиме нашу країну на наступній війні?»- Запитує А. Гриценко.
Сьогодні ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які внаслідок опромінення втратили здоров'я і стали інвалідами, а також сім'ям, які втратили годувальника-ліквідатора, держава гарантує одноразову компенсацію в таких розмірах: інвалідам I групи - 60 мінімальних зарплат; II групи - 45; III групи - 30; дітям-інвалідам - ​​10; сім'ям, які втратили годувальника - 60; батькам померлого ліквідатора - 30 мінімальних зарплат.
«Тепер увага: законопроект N9127 не гарантує нікому з них нічого! Скільки Кабмін захоче, стільки й дасть», - пише автор.
Скасування пільг торкнеться наступних категорій: працівники міліції і члени їх сімей; слідчі прокуратури та члени їх сімей; всі категорії чорнобильців - батьки і діти, школярі і студенти, учасники ліквідації аварії та ті, що проживають і працюють у зонах зараження, пенсіонери, інваліди всіх груп і категорій, сім'ї та діти загиблих ліквідаторів аварії; працівники культури, медики і фармацевти, фахівці із захисту рослин, які проживають у сільській місцевості; учасники бойових дій, учасники війни, інваліди війни, а також члени їх сімей; ветерани праці та особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також члени їх сімей; особовий склад державної пожежної охорони та члени їх сімей, працівники шахт і гірничих підприємств, а також особи, які мають право на безкоштовне отримання вугілля; діти війни; колишні неповнолітні в'язні концтаборів і гетто, в тому числі інваліди, в тому числі нагороджені орденами і медалями, дружини (чоловіки) померлих від нацистських переслідувань, у тому числі інвалідів.
«Я нарахував в законопроекті 36 категорій громадян. Якщо помилився, то в бік заниження», - пише глава парламентського комітету з нацбезпеки і оборони.
Детальніше читайте в матеріалі Анатолія Гриценка «Хроніка злочину» в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».