Сьогодні у Берліні відбудеться зустріч радників лідерів "нормандської четвірки"

02 вересня 10:22

Ключовою темою обговорень стане організація саміту на найвищому рівні.

 

Сьогодні у Берліні відбудеться зустріч дипломатичних радників президентів України, Німеччини, Франції і Росії щодо організації саміту в "нормандському форматі".

Україну на зустрічі представлятимуть новопризначений міністр закордонних справ Вадим Пристайко та помічник президента Андрій Єрмак, підтвердили "УНІАН" в Офісі президента Володимира Зеленського.

Від Росії на зустріч вирушить помічник президента РФ Владислав Сурков, наголосив представник Кремля Юрій Ушаков у коментарі російським ЗМІ.

Нова зустріч лідерів "нормандської четвірки" може відбутися вже найближчим часом. Зазначимо, президент РФ Володимир Путін не брав участі в роботі "нормандської четвірки" з березня 2018 року, коли було зроблено спільну заяву лідерів чотирьох держав. Остання на сьогодні зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії відбулася в Берліні в жовтні 2016 року.

Із закликами провести такий саміт виступає президент Зеленський, він також пропонував розширити "нормандський формат" за рахунок Британії і США, але ця пропозиція на разі не знайшла підтримки.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон і федеральна канцлерка Німеччини Ангела Меркель підтвердили наміри організувати зустріч лідерів "нормандської четвірки" найближчим часом, щоб домогтися конкретних результатів щодо Донбасу.

14 липня в Парижі відбулася зустріч зовнішньополітичних радників лідерів України, Німеччини, Франції і Росії з метою відновлення роботи "нормандського формату".