Слідком РФ завів справу на суддів Конституційного суду України

17 травня 12:13

Суддів підозрюють у "порушенні рівності прав та свобод російських громадян".

 

Слідчий комітет (СК) Російської Федерації завів кримінальну справу стосовно 15 суддів Конституційного суду України, яких російський держорган підозрює у "порушенні рівності прав і свобод громадян" (ст. 136 КК РФ). Як повідомляє прес-служба СК РФ, суддів звинувачують у тому, що вони визнали "декларацію про незалежність Криму" такою, що не відповідає Конституції України.

У СК РФ стверджують, що нібито суддями було "порушено право народу на самовизначення", в силу якого "всі народи вільно встановлюють свій політичний статус і вільно забезпечують свій економічний, соціальний і культурний розвиток".

Справу відкрили проти суддів: Юрія Бауліна, Василя Бринцева, Сергія Вдовиченка, Михайла Гультая, Михайла Запорожця, Олександра Литвинова, Миколи Мельника, Сергія Саса, Олега Сергейчука, Ігоря Сліденка, Петра Стецюка, Олександра Тупицького, Наталі Шаптали, Станіслава Шевчука і Віктора Шишкіна.

Нагадаємо, що в березні військова прокуратура України склала повідомлення про підозру голові Конституційного суду РФ Валерію Зорькіну і ще 18 суддям, які визнали законним так званий "договір про приєднання Криму до Росії". Їм направили повістки про виклик на допит. У травні СК РФ завів кримінальну справу проти українських прокурорів, які відкрили провадження проти 19 російських суддів.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнається міжнародним співтовариством.