Скасування віз для українців може стати "позитивним шоком" для ЄС - експерт

08 квiтня 07:00

В той же час, в ЄС дали зрозуміти, що не будуть закривати очі на відкат у реформах в Україні.

 

Лібералізація візового режиму для України може стати для Європи "позитивним шоком", якщо більшість європейських страхів, до яких апелювали супротивники надання українцям безвіза, виявляться необґрунтованими.

Про це у своїй статті для DT.UA пише аналітик Інституту світової політики Катерина Зарембо. Автор зазначає, що дебати в Європарламенті, що відбулись напередодні голосування по безвізу для України, показали, що євродепутати цілком усвідомлюють ціннісне значення безвізу для українців, називаючи його і символом приналежності України до європейської сім'ї, і жестом підтримки Києва в питаннях проведення реформ та протистояння російській агресії.

В той же час Зарембо зазначає, що в ЄС не мають наміру закривати очі на можливий відкат реформ в Україні. Так, навіть прихильники безвізу в ході дебатів критикували скандальні зміни в закон про електронне декларування. У Брюсселі підкреслюють, що принцип conditionality (тобто нагорода в обмін на реформи) в питанні безвізового режиму буде застосовуватися навіть після його введення. З цією метою, як зазначає автор, і був створений механізм призупинення безвізового режиму.

"Тим часом лібералізація безвізового режиму для України може стати і позитивним шоком для Європейського Союзу: тоді як відкат у реформах - об'єктивна загроза в Україні, більшість інших страхів, до яких апелювали противники надання Україні безвізу, цілком напевно виявляться необґрунтованими", – відзначає аналітик.

Автор вказує на те, що експерти не очікують хвилі масової трудової міграції з України до ЄС після введення лібералізації візового режиму. Так, у 2015 році дослідження компанії GfK показало, що динаміка неофіційного працевлаштування громадян України за кордоном негативна (потік трудових мігрантів зменшився з 328 тис. у 2006 до 209 тис. 2015 рр).

"Не очікується й масового напливу шукачів притулку з України: за кількістю шукачів притулку в ЄС Україна, за даними 2016 р., перебуває аж на 18-й сходинці. Крім того, кількість шукачів зменшилася майже вдвічі, порівняно з 2015 р. (з 20,8 тис. до 11,1 тис.)", – підсумовує вона.

Нагадаємо, 6 квітня Європейський Парламент підтримав надання візової лібералізації для України. "За" проголосували - 521 депутат ЄП, "проти" - 75, утрималися - 36.

Очікується, що Рада ЄС остаточно затвердить візову лібералізацію Євросоюзу з Україною на засіданні 11 травня. Таким чином, безвізовий режим набуде чинності в червні 2017 року.

Детальніше про значення і наслідки введення безвізового режиму України з ЄС читайте в статті Катерини Зарембо "Безвіз: за крок до перемоги" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".