Скасування відповідальності за незаконне збагачення руйнує систему е-декларування – TI Ukraine

28 лютого 02:17

Рішення Конституційного суду фактично означає амністію для посадових осіб.

 

Визнавши статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення неконституційною, Конституційний суд України фактично прийняв рішення про амністію всіх посадових осіб із сумнівними статками, йдеться в заяві громадських організацій, опублікованій на сайті Transparency International Ukraine.

Укладачі заяви констатували, що рішення КСУ призведе до закриття десятків кримінальних проваджень стосовно топ-чиновників, підозрюваних і обвинувачених у незаконному збагаченні.

"Всі суб'єкти е-декларування отримають індульгенцію на сумнівні доходи, набуті протягом останніх двох з половиною років, після введення в дію відповідальності за незаконне збагачення у чинній редакції", - наголосили активісти.

Таким чином, статки посадових осіб, походження яких вони не змогли пояснити слідству, можуть виявитися "цілком законними". І державні службовці декларуватимуть багатомільйонні статки без будь-яких юридичних наслідків.

"У разі скасування відповідальності за незаконне збагачення буде зруйнована концепція електронного декларування чиновників. Система декларування перетвориться з механізму викриття корупційних стану та ініціювання притягнення до відповідальності на систему інформування населення про збагачення чиновників", - йдеться в заяві.

Активісти нагадали, що запроваження кримінальної відповідальності за незаконне збагачення передбачено Конвенцією ООН проти корупції, яку Україна ратифікувала в 2006 році, а також програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом. Виключення цієї статті з Кримінального кодексу призвести до припинення співпраці МВФ з Україною.

"Декриміналізація незаконного збагачення фактично означатиме забезпечення безкарності чиновників ціною значних фінансових проблем для усіх українців", - резюмували активсты.

Нагадаємо, 26 лютого українські ЗМІ повідомили, що Конституційний суд скасував статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення. КСУ визнав статтю 368-2 неконституційною і такою, що суперечить принципу презумпції невинності. Рішення було винесено на закритому засіданні Великої палати КСУ. Суддя КСУ Сергій Головатий не підтримав рішення.

Подання до КСУ щодо конституційності статті про незаконне збагачення 12 грудня 2017 року подали 59 народних депутатів – членів фракцій "Народного фронту", "Блоку Петра Порошенка", "Радикальної партії Олега Ляшка". "Опозиційного блоку" та груп "Відродження" і "Воля народу". Їх інтереси в суді представляв депутат від "Народного фронту" Павло Пинзеник.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення в Україні запровадили в 2015 році в рамках виконання Плану дій з візової лібералізації ЄС. Ця вимога також було включено в меморандум співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Ст. 368-2 передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 2 до 10 років з конфіскацією майна та забороною обіймати певні посади на строк до трьох років.

У НАБУ констатували, що змушені закрити 65 кримінальних проваджень за статтею про незаконне збагачення. Повідомлення про підозру за ст. 368-2 вручені екс-керівнику ДФС Мирославу Продану першому заступнику голови СБУ Павлу Демчині, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, екс-співробітнику ГПУ Дмитру Сусу, екс-прокурору сил АТО Костянтину Кулику, голові Держаудиту Лідії Гавриловій. Також зареєстровано кримінальні провадження щодо народних депутатів Вадима Рабіновича, Олега Ляшка, Євгена Дейдея, Максима Полякова та інших політиків і посадових осіб.