Скасування блокади ОРДЛО можливе лише після повернення Україні захоплених підприємств – Порошенко

20 березня 14:33

Активісти блокади Донбасу створили всі передумови для того, щоб українські підприємства в ОРДЛО були захоплені, заявив президент.

 

Торгова блокада тимчасово окупованих територій сходу України може бути припинена тільки після повернення під юрисдикцію України захоплених бойовиками підприємств, заявив президент України Петро Порошенко.

Як повідомляє "ЛІГА.net", в ході засідання Ради регіонального розвитку президент підкреслив, що в рамках боротьби за повернення своєї території, Україна могла і навіть повинна була продовжувати товарний обмін з підприємствами, які зуміли зберегти приналежність до українського правового поля.

"Вони платили податки українській державі, вони були зареєстровані в українських органах реєстрації, виплачували зарплату в гривнях через банківські рахунки, що виключало будь-яку можливість надходження коштів до сепаратистських угруповань", - підкреслив він.

В той же час, активісти блокади ОРДЛО, як вказує Порошенко, створили всі передумови для того, щоб ці підприємства були "захоплені, конфісковані і пограбовані".

За словами глави держави, Україна не має права продовжувати торговельні відносини із захопленими бойовиками заводами.

"Обмежений обмін товарами може відновитися, як тільки Росія та її маріонетки повернуть українським власникам і українській державі вкрадені заводи. Внаслідок блокади Україна втратила останню сферу впливу на ці території. Для тих, хто хоче відштовхнути і подарувати ці землі Путіну - це абсолютно прийнятна стратегія. Для тих, хто хоче, щоб ці підприємства і ця стратегія була якорем, який тримає окуповані території, надією повернутися Україні, це питання життя та смерті", - уклав президент.

Нагадаємо, в лютому Російська Федерація визнала дійсними "документи", що посвідчують особу, а також "реєстраційні знаки транспортних засобів, видані терористичними організаціями "ДНР" та "ЛНР".

Пізніше, 1 березня, в "ДНР" і "ЛНР" заявили, що підприємства під українською юрисдикцією переходять під "зовнішнє управління" даних формувань. Бойовики мають намір стягувати податки з цих підприємств.

15 березня, РНБО в ході екстреного засідання прийняв рішення призупинити переміщення вантажівчерез лінію зіткнення в Донбасі. Рішення було в той же день введено в дію указом президента України.

"РНБО вирішив: тимчасово, до реалізації пунктів 1-2 Комплексу заходів по виконанню Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, а також до повернення під українську юрисдикцію захоплених підприємств, припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення", - заявив на засіданні секретар РНБО Олександр Турчинов.

Детальніше про обставини прийняття рішення щодо офіційної торговельної блокади ОРДЛО читайте у статті Сергія Рахманіна "оГРАБЛІний президент" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".