Скандально відомий російський депутат програв вибори в ПАРЄ

27 червня 00:40

ПАРЄ вирішила, що депутат з сумнівним шлейфом скарг в якості віце-президента їй не потрібен.

 

Скандально відомий голова комітету у міжнародних справах Державної думи РФ Леонід Слуцький програв у другому турі виборів на посаду віце-президента Парламентської асамблеї Ради Європи. При цьому у нього навіть не було конкурентів. ПАРЄ вирішила, що депутат з настільки сумнівним шлейфом в якості віце-президента їй не потрібен.

Перший раунд голосування за Слуцького відбувся у вівторок, 25 червня, бюлетенями на закритому голосуванні, але результати оголосили у середу.

За Слуцького вчора проголосував 101 делегат, тоді як для обрання необхідно було абсолютну більшість голосів від зареєстрованих - 158, повідомляє Європейська правда.

Призначення на цю посаду відбувається за квотами, розподіленими між державами, і тому зазвичай здійснюється автоматично. Але, на вимогу глави делегації України в ПАРЄ Володимира Ар'єва, яке підтримали кілька депутатів, ця процедура була змінена. Ар'єв підкреслив, що Слуцький перебуває під санкціями ЄС.

У середу ж для обрання досить було набрати просту більшість голосів.

Однак і цієї, більш легкої процедури, виявилося недостатньо. За Слуцького проголосували 104 депутати, але істотно зросла кількість тих, хто проголосував проти - їх було 154. Таким чином, Слуцький програв вибори, а Росія повинна подати іншу кандидатуру на посаду віце-президента.

Читайте також: Рада, президент і уряд повинні виробити єдину позицію щодо ПАРЄ — оглядач

Нагадаємо про те, що до комісії Держдуми РФ з етики надійшло чотири звернення: від журналісток Фариди Рустамової, Дар'ї Жук, Катерини Котрикадзе і від Ксенії Собчак. Троє з тих, що звернулися до комісії, за винятком Собчак, повідомили в ЗМІ про домагання з боку глави комітету Держдуми у міжнародних справах Леоніда Слуцького.

Скандал в Держдумі розгорівся в кінці лютого, коли про домагання з боку Слуцького відкрито розповіла заступник редактора телеканалу RTVI Катерина Котрикадзе.

Голова Державної думи Росії В'ячеслав Володін заявив, що звинувачення в домаганнях на адресу депутата від ЛДПР Леоніда Слуцького будуть розглядатися в рамках правового поля і виходячи з презумпції невинуватості. Журналісткам, які вважають, що працювати в Держдумі небезпечно, він порадив змінити роботу.