Штайнмаєр розповів про мету свого візиту до Києва

13 вересня 19:44

Глави МЗС Німеччини і Франції зустрінуться з президентом Порошенко.

 

Міністри закордонних справ Німеччини і Франції Франк-Вальтер Штайнмаєр і Жан-Марк Еро прибудуть до Києва 14 вересня, щоб сприяти реалізації Мінських домовленостей.

"Жан-Марк і я невтомно нагадуватимемо сторонам конфлікту про їх відповідальність за політичне врегулювання в Східній Україні й про реалізацію Мінських домовленостей як у Києві, так і в Москві", – заявив голова МЗС ФРН журналістам у Ризі у вівторок, 13 вересня, передає "Укрінформ".

Штайнмаєр висловив надію, що режим тиші, оголошений в зоні АТО з 1 вересня, незважаючи на свою "крихкість" дасть можливість змінити ситуацію на краще.

Голова внешенполитического відомства Німеччини, поспілкувавшись з очільниками МЗС України та Росії Павлом Клімкіним та Сергієм Лавровим, назвав реальним досягнення домовленості про стале припинення вогню без попередніх умов.

Штайнмаєр у черговий раз закликав сторони конфлікту в Донбасі до компромісу.

Як повідомили в прес-службі МЗС ФРН, 14 вересня Штайнмаєр та Еро планують провести в Києві зустрічі з президентом Петром Порошенком, прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом та міністром закордонних справ Павлом Климкіним.

Після зустрічі з Порошенком голови МЗС Франції та Німеччини збираються дати спільну прес-конференцію.

Напередодні міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що голови МЗС ФРН і Франції Франк-Вальтер Штайнмаєр і Жан-Марк Еро прибудуть у Київ 14 вересня, щоб вплинути на переговорний процес із урегулювання конфлікту в Донбасі й обговорити питання повернення до "нормандського формату".

Читайте також: Клімкін назвав місце найближчої зустрічі лідерів країн "нормандської четвірки"

29 серпня німецький міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що сторони "нормандської четвірки" - Німеччина і Франція - не задоволені результатами втілення в життя Мінських угод щодо нормалізації обстановки в Донбасі.

Тим часом, канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає РФ винною у відсутності перемир'я в Донбасі. Нагадавши, що Євросоюз ввів санкції проти Росії у зв'язку з анексією Криму і збройною підтримкою Москвою бойовиків в Донбасі, глава німецького уряду наголосила, що нікому не дозволено безкарно перекроювати кордони в Європі. А міністр закордонних справ України Павло Клімкін запропонував Росії вивезти зброю з Донбасу. За його словами, ЗС РФ повинні самі вирішити, що робити зі своєю зброєю в Донбасі, але необхідність її вивезення на територію РФ не підлягає сумніву.