Сенатори США пропонують Зеленському "рухатись далі" від імпічменту

14 лютого 18:25

Американські сенатори пообіцяли Україні підтримку республіканців та демократів під час свого візиту в Київ.

 

Група з трьох американських сенаторів, Кріса Мерфі, Рона Джонсона та Джона Баррассо, відвідала Київ сьогодні, 14 лютого. Сенатори прибули в Україну, щоб повідомити про постійну двопартійну підтримку України та налагодити стосунки після імпічменту Трампа, передає Reuters.

"Наш меседж дуже чіткий: ми хочемо, щоб питання і справу імпічменту залишилися позаду, і ми разом, і республіканці, і демократи, рухалися вперед у справі підтримки України", - заявив сенатор-демократ Кріс Мерфі після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.За словами сенатора, абсолютно очевидно, що Зеленский не хоче брати участі в американській політиці. Делегація з США сподівається, що будь-який тиск та напруження між країнами, які існували раніше, вже закінчились.

У свою чергу, Зеленський зазначив, що хоче змінити глобальний імідж України, щоб люди не асоціювали країну з корупцією.Окрім того, президент на зустрічі з сенаторами США обговорив поставки зброї, зазначає РБК-Україна.

Сенатори не змогли точно відповісти щодо прохання Зеленського, але зазначили, що у питанні надання Україні статусу головного союзника НАТО також обговорюється надання військової допомоги.

Раніше зазначалось, що США затримує поставку в Україну вже оплаченої зброї. П'ять угод про надання Україні зброї загальною сумою у 30 млн доларів, які мають розглянути американські компанії, затримуються приблизно на рік. Ще одна угода розглядається вже більше року. Деякі американські чиновники повідомили, шо "українцям розумно було б може знайти інші джерела", з яких можна придбати зброю та боєприпаси.

21 грудня президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет, який передбачає виділення 300 млн доларів військової допомоги Україні.

У грудні Міністерство оборони України уклало контракт на поставку другий партії американських ПТРК Javelin. У 2018 році США продали Україні 37 протитанкових комплексів і понад 200 ракет до них.

З 2014 року США поставили в Україну близько 400 одиниць озброєння і військової техніки і 9,5 тисяч одиниць інших приладів і техніки в рамках військової допомоги.

Детальніше про американську військову допомогу Україні читайте в статті Юрія Бутусова "Військова техніка США для України: політичний символізм і цілепокладання" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".