Щодня в Раді реєструють по 24 нових законопроекти

11 жовтня 14:08

Таким чином депутати мусітимуть розглядати щодня по 38 документів.

 

Щодня в парламенті реєструють по 24 нових законопроекти, а всього за період із 29 серпня по 11 жовтня було зареєстровано 798 законопроектів, із яких 601 – це повноцінні проекти законів. Водночас якщо врахувати лише дні пленарних засідань, то щоденна кількість законопроектів буде ще більшою, а саме 38 законопроектів на день.

Як зазначили в Комітеті виборців України, така кількість законопроектів співмірна із показниками ВРУ VIII скликання, яку часто критикували за законодавчий спам та надмірну кількість законопроектів - понад 11 тис. за весь час роботи і більше 900 за перші півтора місяці роботи.

Більшість законопроектів реєструють народні депутати, які ініціювали 90% всіх законопроектів, ще 5% ініціював уряд і майже стільки ж Президент України. Водночас третину всіх законопроектів Ради зареєстрували депутати "Слуги Народу".

"Сумнозвісний турборежим стосується не лише голосувань Ради, але й темпів законодавчої роботи. Реєструючи по кілька десятків законопроектів в день, народні депутати суттєво ускладнюють роботу Апарату та Комітетів Верховної Ради. Навіть, якщо ВРУ буде працювати в цілодобовому форматі, розглянути таку кількість законопроектів нереально. Тому, як і раніше, проблема законодавчого спаму залишається однією з ключових в роботі парламенту, а основною метою багатьох депутатів є реєстрація законопроектів з метою піару та звітування перед виборцями", - пояснив голова КВУ Олексій Кошель.

Нагадаємо, що нещодавно прем'єр-міністр України Олексій Гончарук під час презентації в парламенті програми Кабінету міністрів на наступні п'ять років заявив, що Верховна Рада має припинити ухвалювати закони у "турборежимі". За його словами такі швидкі темпи ухвалювання законів ненормальні.