Ще одного чиновника Тимошенко взято під варту

09 лютого 14:28

Колишнього заступника начальника Департаменту матеріально-технічного забезпечення МНС узято під варту за звинуваченням у перевищенні службових повноважень при організації закупівлі реанімобілів, що спричинило до нанесення збитків державі на суму близько 15 мільйонів гривень.

 

У 2009 році МНС придбало 27 реанімобілів Renault Master у приватної компанії «Лакшмі-Авто» за ціною нібито в три рази вище, ніж становить їхня ринкова вартість.
У листопаді 2007 року був оголошений тендер на закупівлю 27 реанімобілів та медобладнання для неонатологічних відділень за держпрограмою «Репродуктивне здоров'я нації». Перемогла в ньому компанія «ІСС Україна», запропонувавши найменшу ціну - 12,3 мільйона гривень за 27 машин.
Через два місяці підприємство Legal Busines Consultans LTD (Великобританія) надало «ІСС Україна» ці машини, і вони відразу були передані на зберігання до ДП «Укрмедпостач».
Однак у 2008 році робоча група МОЗ вирішила перевірити відповідність закуплених автомобілів медико-технічним вимогам та умовам договору. У результаті виявилося, що жоден з 27 реанімобілів «Renault Master» не відповідає вимогам і не може бути прийнятий в експлуатацію.
Як вважають в МВС, директор «ІСС Україна» хорват Желько Гранатір не збирався повертати вже перераховані його фірмі гроші - і в травні 2009 року створив одноденку «Євроспецтранс». Їй були передані зобов'язання з постачання машин МНС. 27 авто Renault Master хорват вніс до статутного фонду підприємства. Потім «Євроспецтранс» передав повноваження з реалізації цих машин фірмі ТОВ «Лакшмі-Авто», пише Дело.
На початку жовтня 2009 року МНС оголосило тендер на закупівлю 27 санітарних автомобілів. Брали участь 4 фірми: ТОВ «ІСС Україна», ТОВ «Емердженсія 2000», ТОВ «Лакшмі-Авто» та ТОВ «Інтехсервіс». Найнижчу ціну в розмірі 799 тисяч гривень за автомобіль запропонувало ТОВ «Лакшмі-Авто». Воно й стала постачальником.
Сторони уклали договір поставки на загальну суму 21, 573 мільйона гривень. При цьому «ІСС Україна» 2 роками раніше платила за кожну машину в 3 рази менше - по 242 тисячі гривень.
Як йдеться в судових матеріалах у цій справі, «посадові особи МНС, з метою привласнення бюджетних коштів, вступивши між собою, службовими особами «Лакшмі-Авто» та іншими невстановленими особами в злочинну змову привласнили грошові кошти на загальну суму 14,526 мільйона гривень».
Як стверджує слідство, протягом 2007-2009 років службові особи Міністерства охорони здоров'я, ДП «Укрмедпостач», ТОВ «ІСС Україна», ТОВ «євроспецтранс», МНС, ТОВ «Лакшмі-Авто» разом з іншими особами заволоділи грошовими коштами держбюджету на загальну суму понад 26 мільйонів гривень.
ГПУ порушила кримінальну справу проти заступника директора Департаменту матеріально-технічного забезпечення МНС за статтею 364 УК ч. 2, і за звинуваченням директора «ІСС Україна» Гранатіра Желько за статтею 191 УК ч. 5.
Нагадаємо, 27 січня Генеральна прокуратура України порушила ще одну кримінальну справу стосовно екс-прем'єра України, лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко Тимошенко звинувачують у перевищенні влади та службових повноважень під час закупівлі під гарантії уряду та ввезення на територію України «нібито спеціалізованих медичних автомобілів «Опель Комбо».