СБУ та ДБР проводять більше 30 обшуків у справі про підкуп виборців

21 лютого 13:12

Обшуки проводять у різних областях України.

 

У низці українських регіонів правоохоронці проводять більше 30 обшуків з метою не допустити створення так званих "виборчих пірамід" щодо підкупу виборців, заявив під час брифінгу заступник глави Служби безпеки України Віктор Кононенко.

"Сьогодні Службою безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою України та Державним бюро розслідувань в рамках відкритого за ознаками створення злочинної організації кримінального провадження в значній частині регіонів нашої держави проводиться більше 30 санкціонованих обшуків. Мета - документування створення так званих "виборчих пірамід" і недопущення їх використання під час виборів президента України ", - повідомив Кононенко.

За його словами, слідчі дії не стосуються партійних офісів. Також Кононенко зауважив, що СБУ локалізувала роботу "виборчої піраміди" в низці регіонів України. В результаті обшуків поки нікого не затримали.

Заступник глави спецслужби повідомив, що у злочинній організації брали участь як росіяни, так і громадяни України, які довгий час співпрацюють зі спецслужбами РФ.

"Для функціонування організації та реалізації її злочинного наміру використовували так звану "брудну готівку", отриману незаконним шляхом", - додав Кононенко.

Він зазначив, що однією з підстав для розслідування стала заява народного депутата "Блоку Петра Порошенко" Андрія Немировського, за словами якого схема підкупу виборців почала працювати ще з серпня 2018 року. Він заявив, що в антикорупційний комітет звернувся колишній працівник "технологічного штабу" ВО "Батьківщина" в Полтавській області, і надав ряд документів, листувань та відеозаписи, які свідчать про "масштабну підготовку підкупу виборців, що готується представниками ВО "Батьківщина" по всій території України".

Вранці СБУ та ДБР прийшли з обшуками до співробітників штабу кандидата в президенти від партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко в Запорізькій області. У співробітників вилучили особисті речі та агітпродукцію штабу Тимошенко.

Раніше в штабі кандидата в президенти, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко заявили, що від імені їхньої партії громадянам пропонують за 500 гривень за підтримку Тимошенко на виборах президента і звинуватили в махінаціях чинного президента і опонента на виборах Петра Порошенка.

Разом з тим журналісти склали повну картину масштабного задуму тотальної скупки голосів на виборах на користь кандидата в президенти Петра Порошенка. Президент може отримати додатково приблизно 7-10% голосів виборців (з розрахунку явки на вибори до 60%), що забезпечить президенту вихід у другий тур. Найбільш великі мережі вибудовуються в Києві, Одеській, Дніпропетровській, Миколаївській, Чернігівській, Полтавській та Харківській областях, в тому числі, це торкнеться областей південного-сходу, де реальний рейтинг президента вкрай низький.