СБУ назвала розміри виплат учасникам "піраміди" з підкупу виборців

21 лютого 16:06

Відомство опублікувало деякі телефонні розмови та відео переговорів координаторів мережі.

 

До так званої "виборчої піраміди" підкупу виборців на виборах президента планували залучити понад 680 тис. осіб. Як повідомив заступник голови СБУ Віктор Кононенко, схема підкупу членів виборчих комісій почала реалізовуватися ще в грудні 2018 року і фінансував її депутат Верховної Ради з ВО "Батьківщина" Руслан Богдан. Гроші "на вибори" надходили готівкою в іноземній валюті та конвертувалися в гривню.

"В готівкових коштах організатори схеми були не обмежені", - заявив Кононенко на брифінгу.

За матеріалами СБУ, розмір оплати роботи так званих старших виборчих дільниць складав 700 грн в листопаді-грудні 2018-го, по 1 500 грн - в січні-лютому, члени т. зв. "десяток" отримували по 500 грн у січні-лютому. У березні-квітні старші повинні були отримати 2 500 грн щомісяця, а "десятки" - по 1 000 грн. Зокрема, за словами Кононенка, на підкуп виборців лише в Хмельницькій області планувалося витратити три мільйони гривень.

Під час брифінгу СБУ представила відео, на якому В. Ковалевський, С. Білошицький, В. Ходулін і невідомі особи вели переговори щодо фінансування виборів, схем роботи, заходів безпеки та реагування, якщо "проект спалять". Зокрема всю інформацію рекомендували тримати на зашифрованій флешці "у лісі в норці".

Також у реалізації схеми брали участь в тому числі громадяни Росії, у тому числі колишня довірена особа російського політика Володимира Жириновського Володимир Рябий.

Вранці СБУ та ДБР прийшли з обшуками до співробітників штабу кандидата в президенти від партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко в Запорізькій області. У співробітників вилучили особисті речі та агітпродукцію штабу Тимошенко.

Згодом в СБУ повідомили, що в низці українських регіонів правоохоронці проводять більше 30 обшуків з метою не допустити створення так званих "виборчих пірамід" для підкупу виборців.

Однією з підстав для розслідування стала заява народного депутата "Блоку Петра Порошенко" Андрія Немировського, за словами якого штаб Тимошенко організував схему масштабного підкупу виборців по всій території України.

Після заяви Немировського в штабі Юлії Тимошенко заявили, що від імені їхньої партії громадянам пропонують за 500 гривень за підтримку Тимошенко на виборах президента і звинуватили в махінаціях чинного президента і опонента на виборах Петра Порошенка.

Водночас журналісти склали повну картину масштабного задуму тотальної скупки голосів на виборах уже на користь кандидата в президенти Петра Порошенка. Мережу нгамагаються налагодити в Києві, Одеській, Дніпропетровській, Миколаївській, Чернігівській, Полтавській та Харківській областях.