САП відкликала клопотання про проведення заочного розслідування проти Онищенка

07 грудня 11:15

Клопотання про проведення спецрозслідування подали ще 10 листопада, але його розгляд призначили тільки через два місяці після звернення детектива НАБУ.

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) відкликала своє клопотання про проведення спеціального (заочного) розслідування щодо депутата-втікача Олександра Онищенка, повідомляє прес-служба відомства в Facebook.

"Враховуючи неспроможність суду діяти у спосіб визначений законом, прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури прийнято рішення про відкликання вищевказаного клопотання, з метою його повторного подання до суду", - сказано в повідомленні.

Наголошується, що клопотання про проведення спецрозслідування щодо Онищенка і ще п'яти осіб - фігурантів "газової справи" подали ще 10 листопада. Клопотання повинні були розглянути у 10-денний строк. Але наступне засідання щодо розгляду клопотання призначили на 16 січня 2018 року, тобто через два місяці після звернення детектива НАБУ до слідчого судді.

"Призначення судового засідання на 16.01.2018 повністю суперечить визначеним ст.2 КПК України завданням кримінального провадження, а саме забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду", - відзначають у САП.

Також у прокуратурі зазначили: "Поряд з цим можна спостерігати системний саботаж з боку судової системи у всіх епізодах так званої "газової справи".

Мова йде про скаргу адвоката на клопотання, подане в грудні 2016 року, про видачу Онищенка компетентними органами Королівства Іспанія.

"Адвокатом подано зазначену скаргу на дії, які не оскаржуються, а слідчим суддею в свою чергу - частково задоволено зазначену скаргу", - повідомили в САП.

Наголошується, що це рішення суду від 5 грудня прокурор САП оскаржує в апеляційній інстанції.

Також в САП відзначили, що апеляційний суд відхилив клопотання прокурора про направлення справи за обвинуваченням Постного В. М. і ще семи осіб у заволодінні активами ПАТ "Укргазвидобування" у складі злочинної організації, до іншого суду після того, як Солом'янський райсуд не зміг призначити запасного суддю у зв'язку з відсутністю суддів.

На думку прокурорів, це свідчить про затягування розгляду справи.

Нагадаємо, що розслідування за фактом розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням", почалося в грудні 2015 року.

За версією слідства, у період з січня 2013 року по червень 2016-го члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації природного газу у розмірі понад 1,6 млрд, внаслідок чого "Укргазвидобуванню" завдано збитків у сумі понад 740 млн гривень.

Слідство встановило причетність до участі у "газовій схемі" 29 осіб. Зараз семеро осіб, у тому числі народний депутат України Олександр Онищенко, знаходяться у розшуку, 12 обвинувальних актів щодо 18 осіб скеровані до суду, з них стосовно семи осіб набув чинності обвинувальний вирок.