САП передала Луценку подання на арешт депутата Березкіна

24 жовтня 16:39

Народний обранець також фігурант справи про розкрадання коштів "Ощадбанку".

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура підготувала та передала в Генпрокуратуру подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та взяття під варту народного депутата України Березкіна Станіслава Семенович. Про це у Facebook написав керівник САП Назар Холодницький.

"Сьогодні, з метою притягнення усіх осіб, ймовірно причетних до вказаних злочинів, мною підписано та скеровано Генеральному прокуророві України подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та взяття під варту (арешт) народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича", - йдеться в повідомленні.

Березкіну інкримінують організацію злочину (ч.3 ст.27 ККУ), привласнення майна в особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 ККУ), відмивання коштів. Одержаних злочинним шляхом (ч.3 ст.209 ККУ) та службове підроблення (ч.1 ст.366 ККУ).

Згодом у коментарі "112 Україна" підозрюваний в організації схеми розкрадання $ 20 млн "Ощадбанку" народний депутат від "Волі народу" Станіслав Березкін заперечив всі звинувачення проти себе та свого сина Максима.

"Адвокати зараз розбираються з цією справою, зі всім, що оце робиться. Ні я, ні члени моєї родини законів не порушували і злочинів не чинили. Ми готові відстоювати свою позицію і у Верховній Раді, і в суді. НАБУ часто робить голосні заяви, а справи до кінця не доводить", - заявив депутат.

У вівторок детективи НАБУ затримали та повідомили про підозру десяти посадовим особам АТ "Ощадбанк" та підприємств групи "Креатив", яких підозрюють у вчиненні корупційних злочинів та заволодінні 20 млн. дол. США державного банку. Зокрема, серед затриманих син Березкіна Максим.

Як зазначають слідчі, в період з 2013 по 2015 роки посадові особи компаній "Креатив", будучи в змові з високопоставленими службовцями державного банку, підробили необхідні документи, за якими отримали кредит в розмірі $ 20 мільйонів нібито для "купівлі насіння соняшнику".

Отримавши кредит, власники "Креатива" вивели державні гроші на рахунки компаній- "прокладок", зареєстрованих в Белізі і Швейцарії, після чого за рахунок цих грошей оплатили покупку корпоративних прав компаній, які мають цінних нерухомим майном.

Зауважимо, що у 2017 році синові депутата Станіслава Березкіна Максиму заборонили покидати Україну через борги перед "Ощадбанком" і "Піреус Банком". Згідно з даними позивачів, заборгованість Березкіна за кредитами перед "Ощадбанком" становить 22 млн доларів і майже 111 млн гривень, а перед "Піреус Банком" - 15 млн доларів.