САП оприлюднила текст підозри НАБУ Демчині

14 вересня 17:48

У відомстві звинуватили колег з НАБУ у наклепі та інфантилізмі.

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкинула звинувачення НАБУ про злив інформації про підготовку подання на першого заступника голови СБУ Павла Демчину, та опублікувала документ підозри, який подали детективи. В офіційному повідомленні детективам НАБУ закинули ймовірну співпрацю з політиками та недотримання професійного кодексу.

"САП не вважає це збігом обставин враховуючи попередні численні випадки і, з огляду на спробу НАБУ провести паралелі між цим провадженням та провадженням щодо Міністра інфраструктури, розцінює це не інакше як кулуарну гру керівників Національного бюро. САП рішуче відкидає будь-які звинувачення у розголошенні матеріалів слідства його фігуранту і вимагає від НАБУ, по-перше, фактичних підтверджень чергових голослівних звинувачень, а по-друге, пояснень, чому повідомлення про підозру було складено "зненацька", без будь-яких узгоджень з прокурорами та без виконання у повному обсязі запланованого у справі комплексу слідчих (розшукових) та процесуальних дій", - заявили у відомстві.

Посилаючись на те, що "будь-які завіси таємниці слідства у цій справі НАБУ сьогодні вже зірвано", САП опублікувало проект повідомлення про підозру першому заступнику Голови СБУ, який дійсно надійшов до відомства пізно ввечері у п'ятницю 7 вересня.

У САП припустили, що документ могли готувати "в темний час доби" "за участю керівництва НАБУ та певних парламентарів в селищі міського типу Козин", та додали, що згодом готові "в деталях пояснити", чому вказаний документ наразі не може бути погоджений прокурором.

"Останній заклик – до керівників НАБУ. Шановні колеги! Ваші намагання зіграти у цій справі в політичну гру виявилось таким же невдалим, як вчорашня спроба російського ТБ видати двох ГРУшників за любителів англійської готики. На жаль, репутація національної антикорупційної інфраструктури загалом і конкретне, колись цілком перспективне кримінальне провадження зокрема, в черговий раз стали жертвами вашого інфантилізму", - йдеться в офіційному повідомленні відомства.

Зазначимо, що сьогодні вранці НАБУ підтвердило факт підготовки повідомлення про підозру за фактом можливого незаконного збагачення першому заступнику голови СБУ Павлу Демчині, і заявило, що він отримав інформацію про підготовку йому підозри після направлення відповідних процесуальних документів на узгодження Спеціалізованої антикорупційної прокуратурі.

Раніше повідомлялось, що справу проти Павла Демчини порушили після журналістського розслідування "Демчина з іншого життя": таємні статки скандального заступника голови СБУ". У матеріалі "Слідства.Інфо" йдеться, зокрема, про те, що попри невеликі офіційні статки Павла Демчини, його цивільна дружина є власницею елітних автівок: Range Rover 2016 року вартістю близько 100 тисяч доларів, Mercedes-Benz 2016 року, ціна якого також тягне не менше, ніж на 100 тисяч доларів, Mazda 2014 року та скромніший Peugeot 2012 року випуску, та мешкає в розкішному заміському маєтку.

В четвер, 13 вересня, Павло Демчина направив генпрокурору Юрію Луценку заяву про начебто вчинення кримінальних правопорушень співробітниками НАБУ, які напередодні сформували щодо нього повідомлення про підозру в незаконному збагаченні.