САП направила до суду "бурштинову справу" Полякова-Розенблата

08 жовтня 15:18

В прокуратурі поскаржилися, що депутати уникали вручення актів.

 

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували до суду обвинувачувальний акт у так званому "бурштиновому" провадженні щодо двох народних депутатів Борислава Розенблата та Максима Полякова та ще чотирьох осіб, які обвинувачуються в отриманні хабара за просування закону та зловживанні впливом.

У САП заявили, що сторона захисту всіляко намагалася уникати вручення обвинувальних актів, у зв'язку з чим прокурори та детективи змушені були вручати їх за місцем проживання підозрюваних. Після цього матеріали були направлені до суду ще 5 жовтня.

Депутатів звинувачують отриманні неправомірної вигоди за реалізацію права законодавчої ініціативи (ч. 4 ст. 368 КК України) та зловживанні впливом (ч. 2 ст. 369-2 КК України).

Нагадаємо, наприкінці лютого 2018 НАБУ і САП завершили розслідування "бурштинової справи". 25 квітня обом підозрюваним встановили терміни ознайомлення з матеріалами справи до 1 червня.

Влітку минулого року детективи НАБУ затримали охоронця-водія депутата Борислава Розенблата (на той час член фракції БПП) під час отримання хабара. Він призначався Розенблату і члену парламентської фракції "Народний фронт" Максиму Полякову за розробку та прийняття законопроектів, спрямованих на забезпечення права на видобуток бурштину іноземцями.

11 липня депутати Верховної Ради проголосували за зняття недоторканності з Полякова та Розенблата, але не дали дозвіл на їх затримання і арешт. За день генеральний прокурор Юрій Луценко вручив Розенблату і Полякову підозру у скоєнні злочинів. Суд обрав обом запобіжний захід у вигляді застави і зобов'язав носити електронні браслети.

Наприкінці 2017 року Розенблат подав судовий позов проти НАБУ і САП, два позови проти директора НАБУ Артема Ситника, а в січні 2018 – звернувся до ЄСПЛ із позовом проти України. Під час досудового слідства депутат неодноразово просився до Німеччини, де у нього, за даними ЗМІ, є нерухомість. Навесні цього року суд повернув йому закордонний паспорт.