Саміт Україна-ЄС: Порошенку поставили головну мету

09 липня 17:16

Туск та Юнкер хвалили Порошенка, але не сказали, за що.

 

Президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що антикорупційні реформи повинні залишитися пріоритетом української влади, і заявив, що очікує прийняття поправок, необхідних для належної роботи Вищого антикорупційного суду України. Про це він заявив під час спільної заяви з президентом України Петром Порошенком і президентом Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером за результатами 20-го саміту Україна – ЄС у понеділок, 9 липня.

"Ми вітаємо недавнє ухвалення закону про створення Вищого антикорупційного суду і очікуємо на прийняття поправок, необхідних для належної роботи суду. Антикорупційні реформи повинні залишатися пріоритетом порядку денного України", - сказав Туск.

Він зазначив, що європейські партнери України підтримують просування політичної асоціації та економічної інтеграції України в Євросоюз. За словами Туска, ЄС також відзначає ряд реформ, вже запущених урядом, які в довгостроковій перспективі зроблять Україну сильнішою. Туск також підтвердив відданість європейських партнерів просуванню політичної асоціації та економічної інтеграції України в Євросоюз.

У свою чергу президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що саме від подальшої боротьби з корупцією в Україні буде залежати надання макрофінансової допомоги Києву.

"Спеціальний антикорупційний суд був створений. Ми вітаємо створення цього суду. Звичайно, у України буде домашнє завдання - ще більше боротися з корупцією в майбутньому. Я думаю, що це буде тест на ефективність української антикорупційної системи, він залишається важливим елементом нашого процесу іспиту, і, звичайно, буде залишатися на порядку денному, і буде грати свою роль в процесі надання макроекономічної допомоги Україні", - сказав Юнкер.

Водночас, він висловив стурбованість зростанням корупції в Україні, але констатував прогрес в боротьбі з явищем.

У свою чергу президент України Петро Порошенко заявив, що на саміті Україна-ЄС був узгоджений подальший шлях зближення України з Євросоюзом.

"Сьогодні ми погодилися в баченні подальшої секторальної інтеграції, яка повністю ґрунтується на положеннях угоди про асоціацію", - заявив він

За його словами, мова йде не про підписання нового договору, а про розвиток існуючих договорів. Зокрема він назвав чотири напрямки – енергетика, впровадження шенгенського законодавства, впровадження цифрового ринку, а також "поглиблення митного співробітництва".

У цілому представники похвалили Порошенка, заявивши, що за чотири роки його президентства країна досягла таких успіхів, "як ніколи раніше". Проте конкретних дій влади, яку засипали похвалами, ні Туск, ні Юнкер не назвали.

Нагадаємо, що 19-й саміт Україна-ЄС відбувся в середині липня 2017 року в Києві. Він завершився без ухвалення підсумкової заяви або спільної декларації. Тоді Київ наполягав, щоб у спільній заяві було посилання на фразу з преамбули Угоди про асоціацію про визнання Євросоюзом європейських прагнень України, однак ЄС поставив під сумнів факт того, що Україна прагне до інтеграції з ЄС.