Саакашвілі програв апеляцію щодо надання йому статусу біженця

05 лютого 14:43

Рішення суду вступає в силу сьогодні.

 

Київський апеляційний адміністративний суд на засіданні в понеділок, 5 лютого, підтвердив рішення Окружного адміністративного суду Києва про законність рішення Управління Державної міграційної служби України в Київській області про відмову в наданні лідеру партії "Рух нових сил", екс-президенту Грузії Міхеілу Саакашвілі статусу особи, яка потребує додаткового захисту. Рішення набуває чинності з моменту оголошення, у понеділок, 5 лютого.

На думку адвокатів Саакашвілі, таке рішення дає українській владі певні підстави для здійснення дій, спрямованих на можливу екстрадицію їх підзахисного з України як особи без громадянства.

"Рішення міграційний служби з сьогоднішнього дня вступило в силу, і це, на жаль, дає багато підстав і існують ризики для Міхеїла Саакашвілі, щоб влада готувала і реалізовувала плани про його можливе незаконне видворення з України, а також прийняття рішення про незаконне екстрадиції", - підкреслив після засідання суду адвокат Руслан Чорнолуцький.

При цьому він зазначив, що рішення, яке вступає в силу вже з 5-го лютого, буде оскаржено в Конституційному суді.

"А далі, якщо суд конституційної інстанції не підтримає нашу позицію і не скасує це рішення, то будемо далі рухатися і захищати права Міхеїла Саакашвілі. У нас ще є європейські інстанції", - заявив адвокат.

Після прийняття цього рішення Саакашвілі на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав: "Таким чином, я втрачаю статус перебування в Україні. Це чергове рішення Порошенка, а не суду".

Нагадаємо, 26 липня в Державній міграційній службі повідомили про те, що президент Петро Порошенко підписав указ про позбавлення Міхеїла Саакашвілі громадянства. Приводом для рішення став той факт, що екс-президент Грузії не згадав в анкеті про те, що перебуває в розшуку на батьківщині.

10 вересня Саакашвілі і його прихильники прорвали кордон ДПСУ на кордоні з Польщею. В Україні Саакашвілі попросив політичний притулок. У Державній міграційній службі відмовилися розглядати заяву Саакашвілі, пославшись на порушення.

25 жовтня Саакашвілі заявив про те, що отримав в Адміністрації президента документи про припинення його громадянства та повідомив про намір оскаржити в суді президентський указ і бездіяльність ДМС.

3 січня, Окружний адміністративний суд Києва остаточно відмовив Міхеїлу Саакашвілі у визнанні незаконним рішення ДМС, яким йому відмовлено у визнанні біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту після позбавлення громадянства України.

8 грудня співробітники поліції затримали лідера "Руху нових сил", екс-президента Грузії та колишнього голову Одеської облдержадміністрації Міхеіла Саакашвілі та передали його СБУ.

Як заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, Міхеїл Саакашвілі вступив у змову з олігархом-втікачем Сергієм Курченком і за його гроші організовував низку акцій в Україні, метою яких було дестабілізувати ситуацію в країні. Зокрема, мова йде про не менш ніж 500 тисяч доларів США.