Розмовою із Зеленським Трамп підлив ракетного палива у вогонь імпічменту – Politico

23 вересня 14:56

Телефонна розмова Трампа з Зеленським стала причиною великого політичного скандалу навколо Білого дому.

 

На відміну від складних тверджень "Рашагейту", останнє звинувачення в тому, що президент США Дональд Трамп неодноразово намагався змусити іноземного лідера, якому потрібна військова підтримка, почати розслідування проти політичного опонента не складно зрозуміти. Мова йде про дії самого Трампа, а не його помічників або колишніх керівників виборчої кампанії. На даний момент факти значною мірою відкриті: президент практично визнав, що обговорював Джо Байдена з президентом України Володимиром Зеленським, а його адвокат Руді Джуліані відкрито висловлювався про те, щоб змусити українців провести розслідування в відношенні сина Байдена - Гантера. Тепер справа за Конгресом, щоб з'ясувати, як діяти, пише журнал Politico

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі розуміє настрої групи краще, ніж хто-небудь інший, і її лист в неділю, в якому говорилося, що президент повинен зараз передати звіт про викривачів, було пострілом з гвинтівки, який не можна недооцінювати.

Час має велике значення для Білого дому Трампа. Якщо вони не представлять звіт про викривачів протягом декількох днів - можливо, тижнів - демократи опиняться під сильним тиском, щоб перейти до імпічменту Трампа. Четвер стане важливим днем для спостереження: саме тоді Джозеф Магуайр, виконуючий обов'язки директора національної розвідки, дає покази на відкритому слуханні.

20 вересня стало відомо, що один з інформаторів американської розвідки подав скаргу на Трампа через вчинення їм тиску на президента іншої країни. Мова йшла про Україну, оскільки за два з половиною тижні до подачі скарги Трамп розмовляв з президентом України Володимиром Зеленським. Тривогу інформатора викликала якась серйозна "обіцянка", дана Трампом.

Скарга неназваного американського розвідника вже призвів до жорсткої конфронтації частини Конгресу і Білого дому: контрольована демократами Палата представників та сенатори-демократи вимагають показати громадськості текст скарги, у той час, як адміністрація Трампа категорично відмовляється це робити і офіційно заборонила передавати текст конгресменам. Сам Трамп заперечує всі звинувачення і вже назвав дії демократів "харрасментом" (домаганням) на адресу президента держави.

Як повідомляло DT.UA, оточення президента США Дональда Трампа цікавлять напрацювання Генпрокуратури у справі Burisma, у наглядову раду якої входив син Джо Байдена, одного з можливих основних опонентів Трампа на виборах президента 2020 року. Власник Burisma Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології за часів Януковича з липня 2010 року до квітня 2012 року. Наприкінці 2014 року Злочевський залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

Детальніше про розвиток відносин президента Зеленського з керівництвом США і Росії читайте в статті головного редактора "Дзеркало тижня. Україна" Юлії Мостової "Квартал чорних лебедів".