Розглядати відносини Україна-НАТО виключно у військовій площині було б помилкою

01 грудня 12:33

Сьогодні головний напрям відносин між Україною і НАТО — практична співпраця у сферах спільного зацікавлення та взаємної вигоди. Є багато сфер, у яких ведеться така практична співпраця, але обсяг відкритої для громадськості інформації про її аспекти досить обмежений.

 

Про це у своїй статті для ZN.UA пише директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Наталія Немилівська.

За її словами, інформація про відносини між Україною і НАТО переважно зосереджена на місіях та операціях, оперативній сумісності. «Це важливі галузі співпраці, і вони залишаються пріоритетними. Проте розглядати відносини у виключно військовій площині було б помилкою, і це б не відбивало реального масштабу та глибини наших відносин. Тому більша кількість інформації й, відповідно, ширша обізнаність про всі сфери, в яких співпрацюють Північноатлантичний альянс і Україна, піде на користь обом сторонам», - вважає експерт.

Для ілюстрації справжнього розмаїття та практичного впливу цих відносин автор наводить два приклади: «Тим часом як Україна продовжує скорочення і реформування своїх збройних сил, багато українських військовослужбовців звільняються в запас. Уже більше десятка років НАТО разом із країнами - членами альянсу допомагає полегшити соціальні наслідки скорочення армії, фінансуючи курси з перепідготовки військовиків у багатьох українських містах».

Станом на 2010 рік, за словами експерта, близько п’яти тисяч колишніх українських військовослужбовців мали змогу адаптуватися до цивільного життя, отримавши новий старт. Більшість випускників курсів - майже 70% - змогли успішно працевлаштуватися протягом перших шести місяців по закінченні навчання.

Також дуже плідна співпраця проводиться з українськими науковцями в рамках програми альянсу «Наука заради миру і безпеки».

Прикладом співпраці між НАТО та її партнерами, на думку автора, є ініціатива об’єднати зусилля України і Білорусі у рамках проекту, що допомагає обом країнам подолати ризик повеней у басейні річки Прип’ять.

Вона також нагадує про нові проекти та сфери, в яких НАТО і Україна вирішили співпрацювати. Це, зокрема, проведення регулярних консультацій із питань кібербезпеки, енергетичної безпеки, боротьби з тероризмом та розповсюдженням зброї масового знищення, а також нещодавнє рішення про початок проекту з розчищення радіоактивних матеріалів, які залишилися з радянських часів на ряді військових об’єктів, не кажучи вже про згоду альянсу допомогти вашій країні підготуватися до європейського футбольного чемпіонату у сфері планування на випадок виникнення надзвичайних ситуацій.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Наталії Немилівської «Навіщо Україна потрібна НАТО?»