Роздача російських паспортів в ОРДЛО суперечить Мінськими угодами – посол Франції

25 квiтня 00:07

Франція засуджує дії РФ, спрямовані на дестабілізацію обстановки в Донбасі.

 

Офіційний Париж засуджує рішення президента РФ Володимира Путіна про видачу російських паспортів жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей, так як ці дії не сприяють дипломатичному врегулюванню конфлікту в Донбасі.

"Ми засуджуємо рішення Росії щодо спрощеного надання російського громадянства мешканцям Донецька та Луганська. Це рішення суперечить Мінським домовленостям та не сприяє зусиллям, спрямованим на вирішення конфлікту", - написала посол Франції в Україні Ізабель Дюмон на своїй сторінці у Twitter у середу, 24 квітня.

Як повідомлялося, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства мешканцям окупованих районів Донецької та Луганської областей. Згідно з указом, вони зможуть отримувати протягом трьох місяців після подання заяви.

Україна звернулася до Ради Безпеки ООН у зв'язку з рішенням президента Росії, а також поінформувала Раду Європи.

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів України посилити санкції проти РФ.

Президент України Петро Порошенко розцінив дії Кремля як підготовку до анексії Донбасу і і також закликав міжнародне співтовариство посилити санкції проти РФ.

Секретар РНБО Олександр Турчинов назвав роздачу російських паспортів у ОРДЛО підготовкою до відкритого вторгнення РФ під приводом захисту своїх громадян.

Переможець президентських виборів Володимир Зеленський на демарш Кремля публічно не відреагував. На Facebook-сторінці "Команди Зеленського" з'явилася заява, в якій говориться, що роздачею паспортів Путін фактично визнав Росію державою-окупантом.

США дії Путіна назвали дестабілізуючими і абсурдними, а також нагадали про підтримку територіальної цілісності України.

Спецпредставник Держдепартаменту Курт Волкер констатував, що РФ реалізує в ОРДЛО стратегію окупації Донбасу.