"Россия-24" мало чим відрізняється від ГРУ: українські політики відреагували на анонс "телемосту" з пропагандистами РФ

08 липня 11:32

Більшість закликають силові органи відреагувати на подію та зупинити російську пропаганду.

 

Заява телеканалу NewsOne, який офіційно належить бізнес-партнеру Віктора Медведчука Тарасу Козаку, а де-факто самому куму Путіна, про спільний телеміст із російським пропагандистським каналом "Росія24" під назвою "Треба поговорити" викликала хвилю обурення в українському суспільстві. Політики та партії рішуче засудили такий "крок на зустріч" російським пропагандистам, особливо напередодні парламентських виборів.

У партії "Громадянська позиція" вважають неприпустимим проведення анонсованого телемосту між забороненим в Україні пропагандистським телеканалом "Россия-24" і одним з українських каналів.

"Телеміст із російським пропагандистським каналом, який щодня принижує український народ і Українську державу, ганьбить нашу історію, мову і культуру, який виправдовує російську агресію, анексію Криму і окупацію Донбасу, - ми вважаємо неприпустимим", - йдеться в заяві партії, оприлюдненій на її сторінці і сторінці її голови Анатолія Гриценка в Facebook.

Лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що телеміст між російським і українським телеканалами - це інформаційна атака і складова гібридної війни проти України, заявляє.

"Говорити треба" тоді, коли не будуть гинути люди, коли будуть виведені війська, коли буде відновлено кордон під контролем України", - написала Тимошенко на своїй сторінці у Facebook.

"Зараз - саме той час, коли повинні негайно діяти президент України, Рада нацбезпеки і оборони, Служба безпеки. Треба швидко і жорстко реагувати на спроби інформаційно атакувати Україну. Саме час дати собі відповідь на запитання, чи готові ви стати на захист України на своїй лінії фронту. Просто подумайте, як цей телеміст дивитимуться наші воїни на передовій, матері й діти загиблих героїв, ветерани АТО, долі яких покалічені війною. Шукати шлях до переможного завершення цієї війни потрібно. Але не з ножем у спині", - додала вона.

У заяві партії "Голос" зазначається, що це не телеміст, це телеміна та загроза національній безпеці.

"Проросійські політики за допомогою свого телеканалу вважають, що їм "треба поговорити" з Росією, організувавши так званий телеміст. Партія "Голос" переконана: з країною-агресором треба розмовляти не за допомогою телемостів, а мовою санкцій і шляхом злагоджених дій європейської та міжнародної спільноти", - йдеться в заяві політ сили.

"Це не телеміст, а телеміна. Це – загроза для національної безпеки," - сказав із цього приводу лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук, та додав, що інформаційна окупація України – така ж загрозлива перспектива, як і окупація територій.

"Те, як зараз використовуються придбані проросійськими політиками телеканали, ще раз засвідчує: треба заборонити олігархам використовувати інформаційне мовлення у своїх пропагандистських цілях. Медіа потрібно гарантувати незалежність редакційної політики від власника", - йдеться в заяві партії.

При цьому вранці у понеділок члени та прихильники партії прийшли із пікетом під стіни телеканалу.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман також рішуче висловився проти так званого телемосту.

"Реванш вже не просто "шкрябається в двері". Він вже заходить в квартири українців через канали кума Путіна. Пропагандисти з країни-агресора повним ходом анонсують телеміст з українським каналом, який входить до холдингу, що контролюється Віктором Медведчуком.Звертаюсь до журналістів та керівників каналу. Згадайте, з ким у нас війна на Сході, хто вбиває наших хлопців на Донбасі, руйнує українські міста та анексував Крим. Згадайте - і відмовтесь від цього проекту. Не грайте на руку ворогу!", - заявив він у Facebook.

"Росія 24" - заборонений в Україні пропагандистський рупор. Це не телебачення. А інструмент інформаційної зброї проти України в кремлівській гібридній війні. Спроби провести телеміст із цим рупором ненависті до України - виклик, на який негайно має відреагувати Нацрада, СБУ, Міністерство інформації, Уряд і офіс президента. Свати- мєнти були першою ластівкою, тепер нам будуть втюхувати "Росію 24", - заявила у свою чергу віцеспікерка Ірина Геращенко.

У партії "Європейська Солідарність" заявили, що "телеміст" - це серйозний виклик усій інформаційній безпеці України.

"Європейська солідарність" вважає, що даний проект – це безумовна легалізація пропагандистського російського контенту через українські мас-медіа, яку ми трактуємо як дії, які створюють реальні загрози національним інтересам, суверенітету і територіальній цілісності України", - заявили в партії.

Депутат Мустафа Найєм назвав анонсовану програму не розмовою, а бесідою насильника з жертвою та спробою прищепити Стокгольмський синдром Україні.

"Є стійке відчуття, що Віктор Медведчук і хлопці на його телеканалах або жили в еміграції останні п'ять років, або їм нафіг вибило мізки. У нас, звичайно, вільна країна, кожен може ініціювати розмову хоч з інопланетянами. Але є одне але". Телеканал "Россия24" - це державний телеканал, фінансування якого здійснюється з держбюджету Російської Федерації - того самого бюджету, який забезпечує боєздатність російської армії і флоту. У цьому сенсі він мало чим відрізняється від, наприклад, ГРУ або Міноборони РФ", - заявив Найєм.

Водночас соратник Віктора Медведчука по партії і колись неформальний засновник телеканалу NewsOne Вадим Рабінович раптом заявив про погрози журналістам, а противників телемосту назвав фашистами, хоча на самому телеканалі про якісь погрози не згадують.

Водночас президент Володимир Зеленський і досі не відреагував та не висловив жодної позиції щодо запланового ефіру.

Напередодні один з найвідоміших російських пропагандистів, ведучий телепрограми "Вести недели" на рупорі кремлівської пропаганди, телеканалі "Росія 24" Дмитро Кисельов заявив, що 12 липня спільно з медведчуківським телеканалом NewsOne буде проведено телеміст під назвою "Надо поговорить".