Російським суднам мають заборонити вхід у порти Європи і США - Порошенко

08 грудня 13:34

Україна готова до координації дій з партнерами в цьому питанні, сказав президент.

 

Суднам Російської Федерації повинні заборонити вхід у порти Європи і США, заявив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю американському телеканалу Fox News, інформує його прес-служба. Він також підкреслив, що українська сторона готова до координації дій з партнерами в цьому питанні.

Порошенко зазначив, що Україна має два порти на Азовському морі в Маріуполі та Бердянську. Через них проходить 40% нашого експорту продукції металургійної промисловості, і блокада, окупація Азовського моря має значні економічні наслідки, підкреслив президент.

"Ми не можемо це прийняти - ні ми, ні Європейський Союз", - сказав Порошенко, додавши, що це стосується і США. Президент зазначив, що прохід через Керченську протоку заблокований й для суден, які ходять під прапорами країн ЄС.

"У цій ситуації російським суднам повинен бути заборонений вхід в європейські і американські порти", - сказав Порошенко.

Глава держави також додав, що українські торгові судна, українські військово-морські сили діють у відповідності з нормами міжнародного права. Україна діє в рамках Конвенції ООН про свободу судноплавства, а також двосторонньої українсько-російської угоди, де визначено спеціальний статус Керченської протоки та Азовського моря, сказав він.

Президент також зазначив, що українські військові кораблі в рамках міжнародних угод не повинні були робити запит, або просити будь-якої іншої форми погодження від російської сторони.

Нагадаємо, що 25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Тим часом експерт Центру розвитку ринкової економіки CMD Ukraine Ігор Гужва у статті для DT.UA писав, що обмеження або фактичне закриття проходження суден і транзиту вантажів через Керченську протоку може мати негативні наслідки для України. За результатами аналізу встановлено, що повна зупинка товарообігу через протоку призведе до скорочення ВВП України на 12,7 в.п., зокрема, за рахунок скорочення промислового виробництва на 14,3%, сільського господарства - на 0,6 і сектору послуг - на 12,7%. Річні надходження до держбюджету скоротяться на 16,5%.

Детальніше про економічні втрати від агресивних дій Росії читайте в статті Гужви "Блокування Керченської протоки: виклики, загрози та можливості" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".