Росіян виключать зі списку спостерігачів на українських виборах – ОБСЄ

08 лютого 14:07

У місії буде 90 довгострокових спостерігачів, повідомив Томас Раймер.

 

Представник Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Томас Раймер заявив сьогодні про те, що двох громадян Російської Федерації виключать зі списку спостерігачів на українських виборах у зв'язку з відмовою України у їхній акредитації.

"Якщо, як це було оголошено українською владою, ці дві людини не будуть акредитовані в якості спостерігачів, то в місії буде 90 (замість 92, - ред.) довгострокових спостерігачів", - сказав він.

Раймер також зазначив, що немає способів змусити Україну дозволити громадянам Росії спостерігати за українськими виборами. За його словами, зобов'язання держав-членів організації мають політичний, але не юридично зобов'язуючий характер.

"В ОБСЄ немає механізмів примусу, про які ви згадали", - відповів Раймер на питання "Інтерфаксу" про те, чи може ОБСЄ застосувати якісь заходи щодо України.

"Держави-учасники ОБСЄ несуть один перед одним політичну відповідальність у виконанні зобов'язань, які вони на себе взяли, і ви напевно бачили реакції від представників інших країн-членів ОБСЄ на рішення України", - додав він.

Читайте також: МЗС сприятиме місії спостереження БДІПЛ на президентських виборах – Кислиця

Як повідомлялося, Верховна Рада схвалила закон про заборону громадянам Росії та особам, запропонованим російською стороною, бути офіційними спостерігачами на виборах в Україні. Закон підтримали 232 народних депутати на пленарному засіданні 7 лютого.

У листі до Міністерства закордонних справ України директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгібьорг Солрун Гісладоттір висловила глибоке розчарування у зв'язку з прийняттям парламентом закону, який закріпив таке обмеження.

У МЗС України раніше нагадали, що офіційні спостерігачі від України не їздили на вибори до РФ у 2018 році.