Росія погрожує США припинити скорочення ядерних озброєнь

23 листопада 17:21

Росія може вийти з договору про скорочення наступальних озброєнь. Відбудеться це в тому разі, якщо США не відмовляться від планів розміщення в Європі системи протиракетної оборони. Про це заявив сьогодні президент РФ Дмитро Медведєв.

 

За словами Д. Медведєва, таку відповідь Москва готова дати у випадку, якщо їй не вдасться домовитися з Вашингтоном щодо його планів розміщення ПРО в Європі.

Утім, додав Д. Медведєв, Росія все ще готова до діалогу з США щодо ПРО, проте їй потрібна чітка правова база та юридичні зобов'язання щодо ненаправлення цієї системи проти її сил.

"Сьогоднішня заява Дмитра Медведєва є цілком очікуваною відповіддю на інформацію, що ПРО буде розміщено по периметру нашої країни", - заявив в ефірі радіостанції «Ехо Москви» директор Центру аналізу стратегій і технологій Руслан Пухов. На його думку, через те, що переговори ні до чого не привели, Росія перейшла до більш різких дій.

На думку президента академії геополітичних проблем Леоніда Івашова, РФ сьогодні нічого не може протиставити американському варіанту ПРО. Івашов вважає, що лише об'єднавши зусилля з Китаєм Росія зможе протистояти американському тиску.

Перша реакція НАТО на заяву Д. Медведєва прийшла вже через півтори години. Як заявила офіційний представник альянсу Оана Лунгеску, загрози розміщення ракет у безпосередній близькості від країн-учасників НАТО не сприяють взаєморозумінню.

Як повідомлялося, днями президент РФ виступив із заявою, що кордони НАТО були б істотно розширені в разі неприйняття Росією рішучих дій на Кавказі в 2008 році.