Росія повторно звернулася до ради Безпеки ООН з вимогою обговорити мовний закон України

02 липня 01:22

Це справжнє втручання у внутрішні справи України.

 

Делегація Російської Федерації повторно звернулася щодо обговорення українського мовного закону в Радбезі ООН. Формальним приводом для цього стало набуття чинності мовного закону України закону про статус української мови. Засідання Радбезу про закон України про мову попередньо заплановано на 16 липня.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook прес-секретар Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"Як ми пам'ятаємо, 20 травня російська сторона намагалася скликати притягнуте за вуха засідання в день інавгурації Президента України. На цей раз формальним приводом стало набуття чинності законом. Хоча всі розуміють, що Москву цікавить не стільки закон про мову, скільки будь-яка можливість для дестабілізації ситуації в Україні", - написав Ніколенко.

"Українська делегація в ООН неодноразово заявляла, що мовний закон є внутрішнім питанням нашої держави. Рада Безпеки до нього не має відношення.

Зі свого боку, Україна разом із партнерами використає засідання, щоб порушити нагальні проблемні питання російсько-українського конфлікту, перш за все звільнення українських моряків і політичних в'язнів, обстріли на Донбасі, в результаті яких продовжують гинути люди, а також відповідальність Росії за катастрофу літака МН17", - підкреслив Ніколенко.

Читайте також: Санкції щодо КНДР залишаються в силі - Помпео

Раніше повідомлялося, що екс-президент Петро Порошенко підписав закон "Про функціонування української мови як державної" 15 травня.

Верховна Рада 25 квітня ухвалила у другому читанні і в цілому закон про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як основна у функціонуванні в держустановах і суспільстві. За закон проголосували 278 депутатів. Категорично проти прийняття закону виступили фракції "Опозиційний блок" і "Відродження", які після голосування заблокували підписання законопроекту, а пізніше ще й звернулися в Конституційний суд, який одержав конституційне подання 51 народного депутата щодо відповідності Конституції закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

У законі прописано, що на загальнонаціональних телеканалах має бути не менше 90% української мови, також у всіх ЗМІ і сайтів повинні бути українські версії сайтів.

Повинні бути організовані курси української мови для дорослих, забезпечена україномовна реклама, вказівники, вивіски, а також україномовні інтерфейси програм і мобільних додатків.

Для регулювання закону пропонується ввести штрафи для депутатів, чиновників і всіх посадових осіб, які не використовують державну мову на роботі.