Росія переступила межу, напавши на українські кораблі – Йованович

29 листопада 15:30

Москва визнала свої дії, це перша відкрита російська атака, зазначила дипломат.

 

Російська Федерація перетнула межу, скоївши напад на кораблі Воєнно-Морських Сил України у Керченській протоці, заявила посол США в Україні Марі Йованович під час ІІ Міжнародної конференції з морської безпеки у Києві. Вона зазначила, що це перша відкрита російська атака і у Росії її визнали, передає "Радіо Свобода".

"Росія в неділю переступила межу. Скептики, посадовці більше вже не можуть заперечувати те, що ми знаємо. Ці ниточки, які контролюють конфлікт – чи це зелені чоловічки, чи сепаратисти – можна відстежити чітко. Москва визнала свої дії, і це перша відкрита російська атака, перший напад на українські ВМС, що перевело конфлікт із суходолу на море", – зазначила Йованович.

Дипломат підкреслила, що захоплення українських моряків та кораблів у водах біля окупованого Криму є порушенням міжнародного права. Також вона закликала Росію припинити ескалацію та повернути Україні затриманих моряків.

Підконтрольні Росії "суди" Сімферополя та Керчі на два місяці заарештували 24 полонених українця за звинуваченням у "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування".

Україна вже вказала на неправомірність суду над українськими військовими, оскільки вони є військовополоненими. МЗС України направило ноту протесту російській стороні.

У зв'язку з відкритим актом агресії з боку РФ у десяти областях України запроваджено воєнний стан.