Росія направила голові ПАРЄ листа, у якому домагається відновлення своїх прав

19 лютого 07:56

РФ хоче змінити статтю регламенту асамблеї та скасувати норми про позбавлення повноважень національних делегації.

 

Російська Федерація направила голові ПАРЄ Мікеле Ніколетті лист, де оскаржує рішення асамблеї позбавити російську делегацію права голосу, повідомляє ТАСС з посиланням на віце-спікера Держдуми Петра Толстого.

Він зазначає, що Росія направила відповідні пропозиції в спецкомісію (ad-hoc) з гармонізації діяльності статутних органів Ради Європи.

"Ми направили разом з Радою Федерації лист, де йдеться про необхідність внесення змін до регламенту ПАРЄ. У першу чергу, це стосується поправок про скасування норм про позбавлення повноважень національних делегацій", - сказав Толстой та додав, що збирається відвідати засідання комісії ad-hoc 16 березня в Парижі.

Лист було підписано головою комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтином Косачевим і віце-спікером Держдуми Петром Толстим.

"Санкціонні рішення асамблеї щодо тієї чи іншої національної делегації не можуть бути правомочними в силу того, що суперечать суті парламентаризму, принципам організації роботи Ради Європи. При цьому такі рішення приймаються незначною кількістю голосів членів асамблеї від присутніх в залі, що вимагає серйозного перегляду ряду норм регламенту ПАРЄ", - йдеться в документі.

Російські парламентарі також заявили, що ніхто не має права позбавляти обраних депутатів їх повноважень, крім виборців на чергових виборах.

"Серйозним інструментом створення розділових ліній є процедура моніторингу, яка часто застосовується вибірково і на догоду політичній кон'юнктурі. Вважаємо за необхідне подумати про трансформацію системи моніторингу від країнових підходів до тематичного аналізу, який охоплює всі країни Великої Європи", - йдеться в пропозиціях від РФ.

Раніше повідомлялося, що новообраний голова ПАРЄ Мікеле Ніколетті наполягає на продовженні діалогу з російським парламентом. Він висловив жаль у зв'язку з тим, що РФ, формально уникаючи продовження санкцій, самостійно відмовилася від участі у роботі ПАРЄ.

Нагадаємо, що у грудні 2017 року делегації 20 країн-членів Парламентської асамблеї Ради Європи підписали декларацію, в якій закликали припинити спроби повернути Росію до ПАРЄ.

Своєю чергою сенатор РФ Олексій Пушков заявив про те, що російська делегація у 2018 році не повернеться до Парламентської асамблеї Ради Європи.

Детальніше про ситуацію з поверненням Росії до ПАРЄ читайте в матеріалі Дмитра Кулеби "Рада Європи і "божевільний"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".