РНБО спрямує 5% ВВП на безпеку і оборону

06 вересня 21:05

РНБО затвердила оборонний бюджет на 2019 рік.

 

Рада національної безпеки і оборони на сьогоднішньому засіданні прийняла основні параметри оборонного бюджету на 2019 рік. Про це повідомляється на сайті РНБО.

"За результатами обговорення РНБО України прийняла основні параметри оборонного бюджету на 2019 рік. Загалом на потреби сектору безпеки і оборони України буде спрямовано понад 5% ВВП", - йдеться в повідомленні.

Як зазначив секретар РНБО Олександр Турчинов, одним з важливих пріоритетів бюджету на наступний рік за дорученням Президента України визначено істотне збільшення грошового забезпечення військовослужбовців.

За його словами, серед пріоритетних напрямів фінансування на наступний рік заплановано виконання заходів з розробки, підготовки виробництва і закупівлі нових зразків озброєння та військової техніки, зокрема сучасного високоточного ракетного озброєння, а також посилення системи протиповітряної оборони держави і можливостей авіації Повітряних сил ЗСУ. Пріоритетами визначено також реалізацію державної політики у сфері кібербезпеки, виконання заходів з розвитку та модернізації спеціального зв'язку та захисту інформації, виконання Національної розвідувальної програми на 2016-2020 роки, посилення контррозвідувального захисту та боротьби з тероризмом та диверсійною діяльністю і т. п.

Крім того, РНБО ухвалила рішення щодо забезпечення надійного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів та інших джерел іонізуючого випромінювання в Україні.

Зазначимо, загальні витрати на оборону і безпеку в Україні перевищили 5% валового внутрішнього продукту (ВВП) країни в 2017 році. У 2018 році витрати на Міноборони зросли на 31,5%, або до 82 млрд 202 млн грн. Також з 1 жовтня 2018 року військовослужбовцям піднімуть зарплати. На ці цілі Кабмін виділив 4,5 мільярда гривень.