Риторика угорських і румунських депутатів у ПАРЄ носить передвиборний характер – Геращенко

12 жовтня 16:11

Заяви деяких представників делегацій були схожі на приховані територіальні претензії до України, зазначила перший заступник голови ВР.

 

Агресивні заяви деяких представників угорської та румунської делегацій у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) були схожі на приховані територіальні претензії до України, заявила член української делегації, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, риторика угорських і румунських депутатів носить передвиборний характер і спрямована на мобілізацію свого електорату з метою показати, що політики борються за своїх співвітчизників в усіх куточках світу.

"Це нечесно - використовувати внутрішні електоральні теми для погіршення відносин з найближчими сусідами", - зазначила Геращенко.

Він також підкреслила: "Ми готові обговорювати будь-які наші закони, тому що вони європейські. І ми чекаємо транспарентності - щоб і українська діаспора в сусідніх країнах мала право на вивчення української".

Крім того, Геращенко додала, що резолюція ПАРЄ прийнята за ініціативи угорської та румунської делегацій, і має подвійні стандарти.

"Нам вдалося збити майже всі одіозні поправки, але на жаль, не всі. Чекаємо висновку Венеціанської комісії і працюємо далі над реформуванням країни і над посиленням нашої єдності", - написала перший заступник голови ВР.

Нагадаємо, що 12 жовтня ПАРЄ провела термінові дебати щодо прийнятого в Україні закону "Про освіту", зокрема за ст.7, яка стосується мови викладання, за результатами дебатів була прийнята резолюція з рекомендаціями для України. Згідно з резолюцією, закон не забезпечує право нацменшин навчатися рідною мовою і істотно скорочує їх права. Також ПАРЄ просить забезпечити виконання висновків Венеціанської комісії стосовно цього закону в повній мірі.

Раніше постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба повідомив про те, що експерти Ради Європи позитивно оцінили реформу освіти в Україні.

Детальніше про мовні норми закону "Про освіту" та реакції на цей закон деяких країн читайте в матеріалі Василя Балушка "Донбас" і "Крим" на заході України?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".