Регламентний комітет Ради визнав необґрунтованим подання на арешт депутата Березкіна

19 листопада 16:23

Депутати мають низку зауважень щодо подання на депутата, якого підозрюють в організації схеми викрадення $ 20 млн "Ощадбанку".

 

Комітет Верховної Ради з питань регламенту визнав недостатньо вмотивованими і необґрунтованими подання генерального прокурора України Юрія Луценка про надання згоди парламенту на затримання і арешт народного депутата з групи "Воля народу" Станіслава Березкіна. У той же час до вмотивованості та обґрунтованості подання про дачу згоди на притягнення до кримінальної відповідальності у комітету є нищка зауважень, які він викладе у письмових висновках. Такі рішення члени комітету ухвалили на засіданні в понеділок. При цьому всі три подання в комітеті вважають законними і їх будуть розглядати в залі парламенту.

Генпрокурор Юрій Луценко на засіданні регламентного комітету виклав суть кримінального провадження, в якому фігурує Станіслав Березкін. За його словами, договір кредитної лінії в сумі $ 20 млн було укладено з порушенням вимог кредитної політики "Ощадбанку" і не в повному обсязі забезпечений заставою.

"Кредит у $ 20 млн був забезпечений лише частково нерухомістю, яка на той момент існувала у позичальника, а решту коштів... фактично заставу було сфальсифіковано шляхом надання нібито договору про продаж нібито майбутнього олії. І ці кошти лягли в основу забезпечення другиої частини кредиту в сумі 120 219 млн 300 тис. грн", - розповів Луценко.

За його словами, оригіналів цього договору не виявилося ні в банку, ні у позичальника, а самі операції, зазначені в договорі, не відбувалися, і предмета застави не існувало.

При цьому він повідомив, що після перерахування банком кредитних коштів гроші з групи "Креатив" вивели і присвоїли бенефіціари компанії. За інформацією Луценка, $ 20 млн двома рівними траншами були переведені на рахунки компанії, яка зареєстрована в Белізі.

У свою чергу, депутат Березкін всі звинувачення на свою адресу спростував.

"Ні я, ні моя сім'я ці злочини не здійснювали", - сказав він на засіданні комітету.

Зокрема, депутат вважає безпідставними звинувачення, які висуває йому НАБУ – у несплаті відсотків за наданим кредитом.

"Ось виписка – компанія сплатила $ 2 млн 300 тис. з моменту... отримання кредиту і до того моменту, коли наша сім'я була акціонером компанії, до літа 2015 року", - заявив народний депутат.

Як повідомлялось, 23 жовтня детективи НАБУ затримали та повідомили про підозру десятьом посадовим особам АТ "Ощадбанк" та підприємств групи "Креатив", яких підозрюють у вчиненні корупційних злочинів та заволодінні 20 млн. дол. держбанку. Зокрема, серед затриманих син депутата Станіслава Березкіна Максим.

7 листопада генпрокурор Юрій Луценко подав до парламенту подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт Станіслава Березкіна, якого підозрюють в організації злочинної схеми. Ініціатором подання став керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

За наслідками розгляду клопотань усім десятьом підозрюваним у справі обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави. Семеро підозрюваних вийшли під заставу.

Як зазначають слідчі, в період з 2013 по 2015 роки посадові особи компаній "Креатив", будучи в змові з високопоставленими службовцями держбанку, підробили документи, за якими отримали кредит у розмірі $ 20 мільйонів нібито для "купівлі насіння соняшнику". Після цього власники "Креативу" вивели гроші на рахунки компаній-"прокладок", зареєстрованих в Белізі та Швейцарії і ними оплатили покупку корпоративних прав компаній, що мають цінне нерухоме майно.