Регіонал вніс до Ради законопроект про скасування мовного закону

14 серпня 11:55

Законопроектом передбачено, що мовою нормативно-правових та нормативно-розпорядчих актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування в Україні є українська мова.

 

Народний депутат Сергій Головатий (фракція Партії регіонів) вніс на розгляд Верховної Ради законопроект «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні».

У пояснювальній записці Головатий зазначив, що у зв'язку з прийняттям закону Ківалова-Колесніченка функціонування української мови як державної в Україні повністю втратило своє регулювання і захист, що у свою чергу створює "загрозу для прав і свобод людини в Україні, для національної безпеки і територіальної цілісності держави".

Головатий зазначив, що закон "Про основи державної мовної політики" не відповідає європейським стандартам захисту державної мови та мов національних меншин. Він суперечить основному завданню Європейської хартії регіональних або міноритарних мов.

- Янукович має намір забезпечити рівність всіх мов в Україні

Окрім того, закон Ківалова-Колесніченка суперечить Конституції України, оскільки пропонує іншу, аніж визначено Конституцією, ієрархію нормативно-правових актів.

Зате Головатий запропонував прийняти закон про функціонування української мови, як державної, і про порядок застосування інших мов в Україні.

Основними відмінностями нового проекту від прийнятого закону є те, що статус регіональної може надаватися тільки на території села, селища та міста районного значення за умови, що на даній території не менше 50% населення складають представники національної меншини.

Передбачено, що мовою нормативно-правових та нормативно-розпорядчих актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування в Україні є українська мова. На території, де мова проголошена регіональною, органи місцевого самоврядування можуть вести роботу державною та регіональною, але спілкування з центральними органами влади може вестися тільки державною мовою.

У проекті також зазначено, що регіональними мовами не можуть бути діалекти української мови і мови мігрантів.

Щоб стежити за дотриманням мовного законодавства пропонується створити інститут Уповноваженого з захисту державної мови, мов національних меншин і регіональних (міноритарних) мов.

- Новий закон про мови надає українській статус нижчий, ніж у радянські часи

Для визначення стандартів обов'язкового володіння всіма чиновниками України державною мовою пропонується створити Національну комісію зі стандартів державної мови. Право перевіряти рівень знання мови чиновниками надається Центру української мови.

Сьогодні законопроект Головатого було направлено на розгляд комітету.

Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада прийняла в цілому закон про мови авторства регіоналів Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова. !zn

Читайте також:

Янукович незадоволений законом про мови - до кінця вересня його буде змінено

Янукович хоче «гармонізувати» програму розвитку української мови під новий «мовний» закон

Новий закон про мови надає українській статус нижчий, ніж у радянські часи

Одеса надала російській мові статус регіональної

У Харкові суд заборонив мітингувати проти «мовного закону»

В Одесі більшість батьків першокласників обрали для навчання українську