Разумков вказав на відсутність підстав для розпуску Ради

21 лютого 22:29

Спікер Верховної Ради констатував, що причин для дострокових виборів народних депутатів поки що немає.

 

Спікер парламенту Дмитро Разумков констатував, що підстав для дострокового припинення повноважень Верховної Ради восьмого скликання і проведення позачергових виборів народних депутатів в Україні зараз немає. Говорячи про це, Разумков послався на позицію президента Володимира Зеленського.

"Позиція президента... і моя позиція... - підстав для розпуску Верховної Ради станом на сьогодні немає", - заявив голова Верховної Ради в ефірі телеканалу "Інтер" увечері в п'ятницю, 21 лютого.

При цьому він не став робити прогнозів щодо роботи чинного парламенту до завершення каденції.

"Як далі розвиватимуться події, подивимося", - зазначив він.

Згядно зі ст. 90 Конституції України, президент має право розпустити Верховну Раду, якщо:

- протягом місяця у парламенті не сформовано коаліцію депутатських фракцій;

- протягом 60 днів після відставки Кабміну не сформовано персональний склад уряду;

- протягом 30 днів однієї чергової сесії не починалися пленарні засідання.

На початку лютого голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія оцінив ймовірність розпуску Верховної Ради у 40%. Він також висловив упевненість, що у президентській політсили вистачить голосів для ухвалення у другому читанні закону про ринок землі.

Проте, як повідомляло ZN.UA голосів для прийняття закону може не вистачити - практично все залежатиме від голосування за так званий законопроект "про неповернення Приватбанку". Якщо "приватівський" закон буде прийнятий, фракція "СН" відразу втратить близько 30 голосів людей олігарха Ігоря Коломойського в парламенті.

Зазначимо, що розпуск Верховної Ради – став першим кроком Зеленського на посаді президента. 21 травня минулого року він підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня. Докладніше читайте у статті Сергія Рахманіна "Гра в швидкі "шашечки".