Разумков прокоментував ситуацію в КСУ

15 жовтня 15:04

Раніше суд поновив Станіслава Шевчука на посаді голови Конституційного суду.

 

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що на даний момент дії щодо перезавантаження Конституційного суду України є неможливими через ситуацію навколо Станіслава Шевчука. Про це Разумков заявив у парламентських кулуарах.

"Станом на сьогодні, я думаю, що це неможливо. Оскільки було рішення суду, і він (Шевчук, – ред.) був поновлений на роботі, проведення будь-яких дій щодо обрання нового судді Конституційного суду поки що неможливе, тому будемо дивитися, як розвиватимуться події", - зазначив голова Ради.

Читайте також: Остаточне рішення щодо поновлення Шевчука на посаді будуть приймати судді КСУ — ЗМІ

Нагадаємо, 14 травня судді КСУ висловили недовіру голові Конституційного суду Станіславу Шевчуку і проголосували за його звільнення "за суттєвий дисциплінарний проступок, грубе або систематичне нехтування своїми обов'язками або невідповідність займаній посаді". Звільнення Шевчука підтримали 12 із 18 суддів.

Згідно з висновком постійної комісії, Шевчука звільнили з посади судді Конституційного суду України через перевищення ним службових повноважень, тиску на суддів і грубе та систематичне нехтування своїми обов'язками, "що є несумісним зі статусом судді Конституційного Суду України". Шевчук звинуватив у своєму звільненні президента Петра Порошенка, назвавши дії колег "антиконституційним переворотом" і пообіцяв оскаржити їхнє рішення в суді.

Водночас саме Шевчука вважають відповідальним за рішення про скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення, прийняте в лютому 2019 року, після якого НАБУ довелося закрити низку резонансних справ.

На спеціальному пленарному засіданні 17 вересня судді Конституційного суду обрали головою суду Олександра Тупицького, а його заступником Сергія Головатого.

У жовтні Окружний адмінсуд Києва поновив Станіслава Шевчука на посаді глави Конституційного суду.