Разумков підбив підсумки 50 днів роботи Верховної Ради

17 жовтня 15:19

Голова парламенту вважає, що депутати працюють у "непоганому" турборежимі.

 

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков відзвітував про перші результати роботи нового парламенту. Разумков пояснив, що через роботу Ради у "турборежимі", коли в депутатів "фактично день за два", вирішив підбити підсумки не 100, а саме 50 днів.

За традицією команди президента Володимира Зеленського, спікер звітував не журналістам, не суспільству, а відеороліком, який виклав у Facebook. Звітувати Разумков почав у салоні автівки (раніше такий формат інтрев'ю використав голова Офісу президента Андрій Богдан), а продовжив – у сесійній залі Верховної Ради.

Далі голова парламенту нагадав, як проходив перший робочий день Верховної Ради IX скликання, який розпочався пообідді 29 серпня, а завершився після 2:00 ночі 30-го. Нагадав, як депутати голосували за його призначення та призначення прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Після чого продовжив звіт-прогулянку залою Ради.

"З першого дня нашої роботи Верховна Рада взяла досить непоганий темп. Ми чули багато критики, однак и депутати, і суспільство дуже добре розуміють – нова Верховна Рада повинна бути якісною та ефективною", - зазначив він.

Головними досягненнями Ради за цей період її голова вважає: скасування депутатської недоторканості з 1 січня 2020 року; прийняття закону про імпічмент президента; звернення до КСУ щодо зменшення кількості депутатів до 300 осіб; спрощення митного контролю та зменшення тиску на бізнес; оновлення будівельних норм; прийняття закону про держслужбу за контрактом; розблокування роботи Вищого антикорупційного суду; дозвіл НАБУ і ДБР на самостійну "прослушку" підозрюваних.

Зважаючи на це, Разумков назвав Раду IX скликання "не революційною, а еволюційною", яка працює так, як повинен працювати парламент. Водночас навіть у пропрезидентській "Слузі народу" вважали, що більшість прийнятих у "турборежимі" законів може містити велику кількість помилок і порушень регламенту.

Згадав спікер ВР і про закон "Про столицю", щодо розділення повноважень мера Києва та голови КМДА. Громадськість вбачає у ньому наступ на місцеве самоврядування, однак у Зеленського дуже хочуть бачити на посаді голови КМДА ексгендиректора "1+1", а нині депутата від "Слуги народу" Олександра Ткаченка.

"Вже перші місяці роботи показали, що така робота парламенту подобається далеко не всім. Тим, хто звик, що парламент мертвий, він не працює, що в ньому можна створювати схеми. Але такого більше не буде. Український парламент буде працювати на український народ", - додав Разумков.

Напередодні спікер Разумков повідомив про те, що Верховна Рада завершує роботу у "турборежимі" і вже наступного пленарного тижня працюватиме більш планово. Він також зазначив, що вихід з "турборежиму" не означатиме, що Рада працюватиме повільніше.

"Цього тижня ми завершимо "турборежим" і перейдемо до більш планової роботи. Ми забезпечуємо ту законодавчу базу, яка була необхідна для впровадження реформ для інших вертикалей влади", - зазначив він.