Разумков очікує, що кандидатури членів ЦВК будуть внесені в Раду вже на цьому тижні

17 вересня 04:29

Товариство з цікавістю спостерігає: наскільки "незалежним" виявиться новий склад ЦВК

 

В "Слузі народу" заявили, що вже мають 35 потенційних кандидатів в ЦВК. Тепер кандидатури повинен внести в Раду Президент.
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков розраховує, що Президент України внесе до парламенту кандидатури на посади членів Центральної виборчої комісії вже цього тижня.

Про це Разумков заявив у програмі "Свобода слова" на телеканалі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наскільки мені відомо, сьогодні різні політичні сили (і не тільки парламентські фракції) надають свої пропозиції. Президент буде визначатись і пропонувати той чи інший склад кандидатур (до ЦВК - ред.) Верховній Раді. Я сподіваюся, що це відбудеться цього тижня, і ми з вами побачимо повний перелік тих осіб, які будуть запропоновані парламентом до майбутнього складу Центральної виборчої комісії. Парламент буде визначатися з цими кандидатурами і, сподіваюся, підтримає їх", - зазначив Разумков.

При цьому він закликав дочекатися конкретних персоналій - "що запропонують Президенту, і що глава держави, враховуючи професіоналізм, знання, досвід, запропонує парламенту".

Відповідно до закону "Про Центральну виборчу комісію", депутатські фракції у Верховній Раді не пізніше наступного дня після дострокового припинення повноважень комісії подають Президенту пропозиції щодо її персонального складу. На підставі цих пропозицій глава держави протягом трьох днів вносить до парламенту подання щодо персонального складу ЦВК.

Читайте також: Посольство США розраховує на відповідальність влади України за незалежність ЦВК

13 вересня, як і прогнозувало DT.UA, Верховна Рада підтримала подання президента Володимира Зеленського та голосами фракцій "Слуги народу", "Опозиційної платформи – За життя", "Батьківщини" і групи "За майбутнє" достроково розпустила Центральну виборчу комісію.

Фракція "Слуги народу" у Верховній Раді заявила, що планує запропонувати квотний принцип розподілу позицій членів нової ЦВК. Це означає, що абсолютна більшість місць у Комісії займуть представники президентської політсили.

ЦВК відкинула всі претензії Зеленського, назвала рішення політичним, підкресливши, що воно ставить під питання легітимність президентських і парламентських виборів 2019 року.

За даними DT.UA, Зеленський вирішив розпустити ЦВК, щоб вивести з її складу людей, пов'язаних із п'ятим президентом України Петром Порошенком і колишнім народними депутатом Олександром Грановським. А викладені в тексті подання претензії є намаганням обгрунтувати це політично вмотивоване рішення.