Разумков назвав суму штрафу для "кнопкодавів" зі "Слуги народу"

30 вересня 14:40

Раніше двох депутатів змусили дати пояснення у Раді.

 

Викриті у кнопкодавстві депутати від "Слуги народу" заплатять штраф у розмірі близько 40 тисяч гривень, повідомив в інтерв'ю "Цензор.НЕТ" речник Верховної Ради Дмитро Разумков.

"Моя позиція - за кнопкодавство треба карати, і ми під час виборчої кампанії говорили, що мають бути серйозні штрафи, а потім має з'явитися законодавство, яке за кнопкодавство дасть можливість позбавляти мандата. Або зробити так, щоб кнопкодавство було неможливе", - заявив Разумков.

Неперсональне голосування "слуг" спікер ВР назвав "дуже серйозною помилкою". Тим не менш штраф, який належить сплатити депутатам, менше мінімальної з раніше озвучуваних сум.

"Дві людини з партії "Слуга народу" припустилися, на мій погляд, дуже серйозної помилки і вони розуміють, що вони зробили. Вони добровільно сплатили той штраф, який ми передбачали. Ми говорили, що штраф має бути від 40-50-80 тисяч гривень, але вони заплатять трохи менше 40 тисяч гривень", - додав він.

11 вересня громадський рух "Чесно"повідомив, що першим "кнопкодавом" у Верховній Раді IX скликання став депутат від президентської політсили Сергій Литвиненко. У той самий день порушила законодавство ще одна представниця "Слуги народу" Олена Копанчук.

24 вересня в парламенті зареєстрували законопроєкт №2148 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами". Проєктом закону пропонується встановити кримінальну відповідальність за кнопкодавство і карати порушників штрафом у розмірі 51-84 тисяч гривень.