Радники лідерів нормандської четвірки віддалилися для правки підсумкового комюніке — ЗМІ

09 грудня 20:11

Переговори ще тривають.

 

Радники лідерів переговорів Нормандської четвірки віддалилися, щоб правити деякі з пунктів підсумкового комюніке саміту, повідомило джерело в українській делегації агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами джерела, на даний момент переговорів вже було пройдено кілька пунктів.

Зустріч лідерів "нормандської четвірки", присвячена врегулюванню ситуації на сході України, почалася в понеділок близько 18:30 за київським часом в Єлисейському палаці в Парижі.

У Парижі вже відбулася низка двосторонніх зустрічей. Так Володимир Зеленський зустрівся один на один з Ангелою Меркель і Еммануелем Макроном. Також запланована двостороння зустріч Зеленського і Путіна.

У саміті, крім лідерів чотирьох держав також беруть участь дипломатичні делегації. Зокрема, в українську делегацію входить 13 осіб, включаючи представників Офісу президента, міністрів і директор НАК "Нафтогаз Україна".

Читайте також: Нормандський саміт у Парижі – онлайн

Раніше голова МЗС України Вадим Пристайко повідомив, що робочий варіант комюніке затвердили на початку вересня. За підсумками саміту лідери чотирьох країн повинні дати позитивну оцінку розведенню військ на трьох ділянках та обміну утримуваними особами, а також схвалити продовження роботи в цих напрямках. Про зміну положень або черговість пунктів Мінських домовленостей не йдеться.

Також Пристайко запевнив, що Зеленський не піде на поступки з ключових питань, що стосуються суверенітету і національної безпеки.

Докладніше про підготовку зустрічі читайте у статті Костянтина Єлісєєва "Паризький саміт нормандської четвірки: врятувати Україну від стратегічної помилки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".