Радник Зеленського запропонував уряду безоплатну допомогу в аудиті "Укроборонпрому"

10 травня 01:47

Іван Апаршин заявив, що він і його спеціалісти можуть безкоштовно зробити те, на що планується виділити з бюджету чималі гроші.

 

Радник новообраного президента України Володимира Зеленського з питань безпеки і оборони Іван Апаршин запропонував Кабінету Міністрів України свою допомогу у перевірці ефективності використання державним концерном "Укроборонпром" бюджетних коштів, передбачених на підготовку виробництва нових озброєнь, зокрема для Військово-морських сил України; 9 травня він написав про це у своєму Facebook.

"Уряд має намір найближчим часом почати аудит Державного концерну Укроборонпром. Мінфіну доручено пошук необхідного фінансування. Це правильне рішення! Але є можливість вже сьогодні почати перевірку ефективності використання бюджетних коштів, передбачених на підготовку виробництва нових озброєнь, зокрема для ВМС України. Мінекономрозвитку в 2018 2019 р. р. отримав зазначену програму 5,5 млрд грн", - заявив Апаршин.

Радник Зеленського підкреслив, що він і його "кваліфіковані спеціалісти" готові надати допомогу в аудиті абсолютно безкоштовно.

Президент України Петро Порошенко у ході засідання РНБО 6 березня вказав на необхідність проведення незалежного міжнародного аудиту "Укроборонопрома" і введення до складу наглядової ради держконцерну фахівців з держав НАТО. За ініціативою президента РНБО доручив Кабміну розробити реформу управління ОПК, зокрема, опрацювати можливість створення нового органу виконавчої влади для реалізації державної політики у цій сфері та управління державними підприємствами ОПК.

Порошенко озвучив ці ініціативи на тлі публікації журналістського розслідування про масштабну корупцію в "Укроборонпромі" і заяви посла США Марі Йованович про необхідність незалежного аудиту держконцерну.

У лютому команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в "Укроборонпромі", до яких причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема, перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, його син Ігор з безнес-партнерами Віталієм Жуковим й Андрієм Рогозою, а також нинішній голова "Укроборонопрому" Павло Букін.

Національне антикорупційне бюро відкрили кілька нових справ за фактом масштабних розкрадань в оборонній сфері України. Розслідування розпочато за ч .5 статті 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

4 березня президент звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО і голови міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю. 12 березня на посаду заступника секретаря РНБО було призначено полковника Сергія Кривоноса.

"Дзеркало тижня. Україна" неодноразово публікувало матеріали про корупцію та масштабні зловживання в оборонному секторі. Докладніше читайте у матеріалі "Злочинні схеми в оборонпромі: чому розслідування Bihus.Info не може бути фейковим" та статтях Дмитра Менделєєва "Мародери країни відрубаних рук", "Оборонка: хто першим дістанеться "фінішу"?".