Радник Зеленського висловився за відкриті списки і зниження прохідного бар'єру на виборах до Ради

17 травня 02:01

У Зеленського стурбовані перспективами молодих політсил, яким складно подолати 5%-вий бар'єр.

 

Вибори до Верховної ради мають проводитися за пропорційною системою з відкритими списками, без мажоритарних округів, а встановлений прохідний бар'єр у 5% має бути знижений, заявив радник новообраного президента Володимира Зеленського Дмитро Разумков.

"У програмі Зеленського чітко зафіксовано, що виборчу систему потрібно міняти і робити пропорційну систему за відкритими списками. Якщо ми говоримо про мажоритарників, то серед них є різні, "хороші" і "погані", і вони зможуть спокійно існувати за цієї системі і за відкритими списками потрапити в Раду, якщо їм це довірить український виборець", - заявив він в ефірі телеканалу "1+1" увечері в четвер, 16 травня.

Необхідність зниження прохідного бар'єру Разумков пояснив бажанням дати шанс потрапити до Верховної Ради молодим політичним силам.

"Черей 5%-вий бар'єру в парламенті виходить "закрите акціонерне товариство". Потрапити туди молодій політичній силі неможливо", - відзначив радник Зеленського.

Нагадаємо, 7 листопада Верховна Рада прийняла за основу проект Виборчого кодексу, який передбачає пропорційну виборчу систему з відкритими списками на виборах народних депутатів України. Законопроект підтримали 226 парламентарів.

Критики мажоритарної системи виборів в Україні вказують на високі ризики підкупу виборців.

Однак у другому читанні законопроект не був розглянутий до цих пір.

Реформа виборчого законодавства є одним з пунктів коаліційної угоди, підписаної фракціями БПП, "Народного фронту", "Самопомочі", "Радикальної партії" та "Батьківщини" у листопаді 2014 року.

Детальніше про перспективи змін виборчого законодавства в Україні читайте в матеріалі Марини Ставнійчук "Виборчий кодекс. Знову глухий кут".