Радбез ООН має відреагувати на загострення в Донбасі, а не на мовний закон – речник постпреда

05 липня 19:22

Росія знову звернулася до Ради Безпеки ООН з вимогою обговорити мовний закон України.

 

Українська сторона офіційно поінформувала голову Ради Безпеки ООН про те, що закон про функціонування української мови як державної не загрожує міжнародному миру й не має стосунку до компетенції Радбезу. Про це на своїй сторінці у Facebook написав речник постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"Наша позиція є чіткою – закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" є виключно внутрішнім питанням України… У листі українська сторона привертає увагу до суттєвого загострення російсько-українського конфлікту, що, насправді, має хвилювати Раду Безпеки", - зазначив Ніколенко.

Він нагадав, що Росія продовжує ігнорувати свої зобов'язання, серед яких, звільнення військових моряків та кораблів України на вимогу Міжнародного трибуналу ООН, недотримання режиму припинення вогню, обстріли медперсоналу у Донбасі.

"Вважаємо, що на це, насамперед, має відреагувати Радбез ООН. Всі інші "мовні" ініціативи Москви – банальне замилювання очей", - додав речник.

Нагадаємо, що делегація Російської Федерації повторно звернулася щодо обговорення українського мовного закону в Радбез ООН. Формальним приводом стало набуття чинності закону. Засідання Радбезу попередньо заплановано на 16 липня.

Аналогічне звернення було й у травні, однак тоді члени Ради Безпеки проголосували проти проведення засідання.

Верховна Рада 25 квітня ухвалила у другому читанні і в цілому закон про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як головна у функціонуванні в держустановах і суспільстві. За закон проголосували 278 депутатів. Категорично проти прийняття закону виступили фракції "Опозиційний блок" і "Відродження", які після голосування заблокували підписання законопроекту.

Однак 14 травня Рада відхилила відповідну постанову і після підписання закону спікером його відправили на підпис президенту. 15 травня закон був підписаний п'ятим президентом України Петром Порошенком.