Рада зробила учасниками дорожнього руху людей, які пересуваються на колісних кріслах

03 грудня 14:08

Депутати прийняли в другому читанні відповідний законопроект.

 

Верховна Рада під час засідання 3 грудня ухвалила в другому читанні законопроект №7486 "Про внесення змін у закон "Про дорожній рух" щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються в колісних кріслах". За таке рішення проголосували 350 парламентаріїв. Тепер люди, які пересуваються за допомогою колісних крісел, є учасниками дорожнього руху.

У документі прописані основні права та обов'язки осіб, які пересуваються на кріслах колісних. Зокрема, такі особи можуть рухатися тротуарами, пішохідними або велосипедними доріжками зі швидкістю пішохода. Також закон дозволяє рухатися краєм проїзної частини дороги, вулиці чи на узбіччі.

При цьому, якщо людина рухається з допомогою колісного крісла зі швидкістю пішохода по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках, то вона має право на переважне перетинання проїзної частини дороги по позначених пішохідних переходах. Під час руху вони повинні виконувати правила дорожнього руху щодо обов'язків пішоходів.

Особи на колісних кріслах повинні пересуватися в напрямку руху транспорту по правій крайній смузі, поворот ліворуч та розворот дозволено на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині. Під час руху такі особи повинні виконувати правила дорожнього руху для велосипедистів.

Згідно із законом, особи, які пересуваються за допомогою колісних крісел, зобов'язані використовувати технічно справні та належним чином обладнані колісні крісла; не перевозити вантажів, що заважають керуванню; не буксирувати причепи; не перевозити пасажирів.

Колісні крісла необхідно обладнати світловідбивачами, а під час руху в темний час доби краєм проїзної частини, вулицею або узбіччям - зовнішніми світловими приладами.

Нагадаємо, сьогодні Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект про внесення змін до закону "Про Державне бюро розслідувань" про вдосконалення діяльності відомства. За закон проголосував 250 депутатів.

Депутати підтримали поправку, яка повинна забезпечити безперервність розслідування справ Майдану. Зокрема, згідно з поправкою, слідчі органів прокуратури та прокурори можуть перевестися в ГБР без проведення конкурсу, якщо вони до встановленого Кримінальним процесуальним кодексом терміну вели справи щодо злочинів, скоєних проти активістів Революції Гідності. Проте перевестися в ГБР прокурори і слідчі мають до 11 січня 2020 року.