Рада затвердила в Конституції курс України в ЄС і НАТО

07 лютого 11:49

Рішення підтримали 334 депутати.

 

Верховна Рада України 7 лютого в другому читанні затвердила законопроект "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і в Організації Північноатлантичного договору" №9037. За відповідне рішення проголосували 334 депутати.

Відповідно до законопроекту, в Конституцію вносяться зміни в такі статті:

- Віднести до повноважень Верховної Ради (стаття 85) визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики держави, реалізацію його стратегічного курсу на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО.

- Визначити президента України (стаття 102) гарантом реалізації стратегічного курсу країни на набуття повноправного членства в ЄС і НАТО;

- Віднести до повноважень Кабінету міністрів (стаття 116) реалізацію стратегічного курсу України на членство в Європейському Союзі та Північноатлантичному альянсі.

- Виключити з перехідних положень обґрунтування для розміщення Чорноморського флоту РФ в Криму;

- Внести в преамбулу новелу про "підтвердження європейської ідентичності українського народу і незворотності європейського і євроатлантичного курсу України".

У той же час законопроект не передбачає проведення референдуму для позначення зовнішньополітичного курсу країни на членство в Європейському союзі і Північноатлантичному альянсі (НАТО). Однак напередодні партія "БПП" заявила, що зібрала 1,5 млн підписів українців в різних областях за вступ в НАТО і ЄС.

Зазначимо, що під час голосування за законопроект в залі прісудствовалі президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман та екс-прем'єр Арсеній Яценюк, який за словами спікера Андрія Парубія, почав рух у цьому напрямку.

У своєму виступі в Раді перед голосуванням Порошенко навів аналогію з Македонією, яка "протистояла Росії" і 6 лютого підписала з НАТО документ про початок процедури членства в Альянсі.

"Це те, що сьогодні нас об'єднує в змінах в законодательтва України. ... Росія в 2014 році напала на Україну, яка зберігала позаблоковий статус, і це нас не врятувало ", - заявив Порошенко.

У листопаді 2018 року Конституційний суд України надав позитивний висновок до президентського законопроекту про внесення змін до Конституції України правок щодо інтеграції держави в Євросоюз і НАТО. У той же день документ був затверджений в першому читанні 311 голосами.

У той же час як зазначає Володимир Шаповал в своїй статті "Знову Основний Закон "за викликом"?" в "Дзеркало тижня. Україна", приймаючи такі поправки влада займається ритуальними заклинаннями про значення для нас ЄС і НАТО, а не веде системну і різнопланову роботу для поліпшення рівня життя країні і розвитку армії. Більш того, ні в одній Конституції, прийнятої в державах - членах НАТО, немає згадки про цю організацію, що вказує на рутинний характер членства держав в "звичайних" міжнародних організаціях, а українцям на хвилі передвиборної кампанії членство в ЄС і НАТО підносять як щось то таке, що потрібно заслужити.

Як заявив в грудні спецпредставник Державного департаменту США Курт Волкер в інтерв'ю газеті "День", Україна ще не готова до членства, а НАТО не готовий досягти консенсусу щодо прийняття до свого складу України.