Рада ввела кримінальну відповідальність для юридичних осіб

23 травня 15:54

Документ визначає конкретний перелік злочинів, за скоєння яких уповноваженою особою юридичної особи можуть бути застосовані заходи кримінально-правового характеру.

 

Верховна Рада ухвалила закон, направлений на виконання плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України в частині кримінальної відповідальності уповноважених представників юридичних осіб. За закон у четвер проголосував 301 народний депутат із 385 зареєстрованих у залі.

Закон направлено на забезпечення виконання рекомендацій групи держав проти корупції GRECO, спеціального комітету експертів Ради Європи з питань оцінки заходів боротьби з відмиванням коштів, а також на рішення питань про реалізацію деяких міжнародних договорів України в частині встановлення відповідальності юридичних осіб.

Законом вносяться зміни до Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів України, а також законів про основи протидії та запобігання корупції та про гарантування безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві.

Документ визначає конкретний перелік злочинів, за скоєння яких уповноваженою особою юридичної особи можуть бути застосовані заходи кримінально-правового характеру, а також підстави для звільнення юридичної особи від їх застосування, а також види заходів кримінально-правового характеру та загальні правила їхнього застосування.

Також закон встановлює порядок провадження стосовно юридичної особи, яке буде здійснюватися одночасно з кримінальним провадженням щодо фізичних осіб, які від імені та в інтересах цієї юридичної особи здійснювали злочини.

Законом також надається право представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, на гарантування безпеки. !zn

Читайте також:

У GRECO наполягають на відповідальності юридичних осіб за корупційні правопорушення

ЄС незадоволений діями Києва щодо спрощення візового режиму (документ)