Рада внесла зміни в закон про незаконну вирубку лісів

25 квiтня 19:58

У законопроекті знижений грошовий еквівалент збитку, який є умовою настання кримінальної відповідальності.

 

Верховна Рада на засіданні 25 квітня прийняла за основу і в цілому законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України про збереження українських лісів", яким посилюється покарання за незаконну вирубку лісів. Законопроект підтримали голосами 241 народний депутат.

Зазначається, що даний законопроект вносить зміни в попередній, прийнятий восени минулого року, в якому кримінальна відповідальність наставала при вирубці не менше гектара лісу, що еквівалентно збиткам на два мільйона гривень.

Прийнятим законопроектом знижений грошовий еквівалент збитку, який є умовою настання кримінальної відповідальності. Тепер відповідальність наступає за збитки на суму 20 тисяч гривень.

Кримінальна відповідальність від 3 до 7 років загрожує за контрабанду у великих розмірах (понад 17 280 грн збитків). Документ також удвічі посилює адміністративну відповідальність за незаконну вирубку лісу.

Рада прийняла закон про збереження українських лісів і запобігання незаконного вивезення необроблених лісоматеріалів. Проте вже в січні 2019 року ЄС офіційно запросив проведення консультацій з Україною з питання експорту лісу-кругляка в рамках Угоди про асоціацію.

Як писало DT.UA? під час дії мораторію на вирубку лісу, в обхід не тільки національного законодавства, але і регламентів та сертифікацій ЄС, український ліс рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт у країни ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в мільярд євро в 2017 р. І за оцінками дослідників, 40% цього лісу були вирубані або продані незаконно.

Детальніше про контрабанду лісу читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Озеленення" Європи" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".