Рада вирішила позбавляти депутатів-прогульників усіх компенсаційних виплат

12 вересня 20:49

Позбавлення виплат буде робитися за той місяць, у якому депутат прогуляв більше третини пленарних засідань.

 

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект "Про внесення змін до закону України "Про статус народного депутата України" та Регламент Верховної Ради України про припинення відшкодування народному депутату України витрат, пов'язаних із виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань Верховної Ради України або засідань комітетів Верховної Ради України" (реєстраційний номер 1035-2), передає УНІАН.

Рішення було прийнято 288 голосами за, фракція "Європейської солідарності" не голосувала за законопроект у повному складі.

Передбачається, що якщо народний депутат пропускає протягом місяця під час однієї сесії Верховної Ради не менш, як третину пленарних засідань без поважних причин, його позбавляють усіх компенсаційних виплат за виконання депутатських повноважень за вказаний місяць (про позбавлення мандата мови, мабуть, вже не йдеться). Рішення про невиплату компенсаційних приймається на основі відомостей про роботу та явку кожного народного депутата за місяць, які будуть зібрані за допомогою системи електронної реєстрації (зараз вона проводиться письмово).

Читайте також: Депутата від "Слуги народу" спіймали на кнопкодавстві

27 травня стало відомо, що Президент України Володимир Зеленський планує подати у Верховну Раду законопроект про відповідальність за кнопкодавство і прогули. Про це повідомив представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук під час брифінгу в парламенті.

Також повідомлялося про те, що із зарплат депутатів вирахували три мільйони гривень штрафів за прогули. Лише 45 народних депутатів відвідали всі засідання парламенту протягом 6 сесії. Решта, 377 народних обранців, пропустили одно, або кілька засідань та недоотримали частину заробітної плати.