Рада відхилила пропозицію скасувати прийняття Виборчого кодексу

12 липня 12:41

Тепер його мають підписати Парубій та Зеленський.

 

Верховна Рада відхилила проєкт постанови двох народних депутатів "Про скасування рішення Верховної Ради України від 11 липня 2019 року про прийняття в цілому проекту Виборчого кодексу України". За ухвалення рішення проголосували лише два народні обранці.

"Постанова провалена. Це дає змогу підписати кодекс і передати його на підпис Президенту", - сказав голова ВР Андрій Парубій.

На момент голосування в сесійній залі знаходилось близько 50 народних депутатів. При цьому проти відміни голосування висловились 38 депутатів, ще 9 утримались.

Зареєстрований напередодні народними депутатами із групи "Відродження" Валерієм Писаренком і Дмитром Святашем проект постанови блокував можливість підписання ухваленого законопроекту головою парламенту та президентом, тому депутати вирішили розглянути постанову позачергово, хоча голосування на сьогодні не передбачалось.

У проєкті постанови 3112-1-П її автори - заявляли, що під час ухвалення парламентом Виборчого кодексу було допущено низку порушень регламенту, зокрема були факти кнопкодавства.

Як повідомлялося, 11 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому проект Виборчого кодексу, який передбачає пропорційну систему виборів до парламенту за відкритими списками. За відповідний законопроект №3112-1 проголосували 230 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту. Закон вступає в дію 1 грудня 2023 року, тому два наступні скликання парламенту будуть орані за новою системою.