Рада ухвалила законопроєкт щодо вдосконалення адміністрування податків

16 сiчня 11:34

За проєкт закону проголосували 256 парламентарів.

 

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт № 1209-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві". За документ проголосували 256 народних депутатів.

Документом передбачені зміни до закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" у частині приведення у відповідність до чинного законодавства назв центральних органів виконавчої влади, які здійснюють адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцстрахування.

Документом пропонуються уточнення порядку направлення вимоги про сплату недоїмки з єдиного внеску; внесення змін до розміру штрафів за порушення вимог, передбачених законом; виключення обов'язку контролюючого органу про надання інформації Пенсійному фонду щодо узгодження результатів перевірок в частини нарахування єдиного внеску.

Законопроектом пропонується:

- включити Податковий кодексу України до переліку законодавчих актів, які формують законодавство про управління об'єктами державної власності;

- надати повноваження Кабінету міністрів визначати порядок відрахування до держбюджету частини чистого прибутку господарськими товариствами, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також господарськими товариствами, 50 і більше відсотків акцій яких перебувають у статутних капіталах господарських товариств, частка держави яких становить 100 відсотків;

- запровадити відповідальність у разі неподання або несвоєчасного подання платниками частини чистого прибутку (дивідендів) до контролюючих органів розрахунку частини чистого прибутку, дивідендів на державну частку або порушення правил нарахування та сплати цих платежів;

- покласти на Державну податкову службу обов'язок щодо контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати до бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями та дивідендів на державну частку господарськими товариствами, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також стягнення зазначених платежів до бюджету.

3 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні. Тоді за документ віддали свої голоси 250 народних депутатів.

Раніше президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України", який передбачає посилення боротьби з піратськими та контрафактними товарами.