Рада ухвалила закон про дезертирство

03 жовтня 14:54

За документ проголосували 287 народних депутатів.

 

Верховна Рада в другому читанні схвалила законопроект №1227 "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", який повинен удосконалити деякі питання проходження українцями військової служби. За документ проголосували 287 народних депутатів.

Згідно з законом, військові, які самовільно залишили військові частини та місця служби, дезертирували зі Збройних сил та інших формувань, а також добровільно здалися в полон, виключаються з чисельності ЗСУ.

Проте за зазначеними особами зберігають статус військовослужбовців на період кримінального провадження в органах досудового розслідування і суди. Документом також передбачено зупинення їм виплат та інших видів забезпечення, а також позбавлення соцгарантій, якими можуть користуватися військові.

У той же час, якщо суд виправдає зазначених осіб, то їм відновлять всі види забезпечення і відповідні гарантії соцзахисту.

У першому читанні законопроект прийняли 20 вересня. Тоді за нього проголосували 275 народних депутатів.

1 жовтня в Україні почався осінній призов на строкову військову службу. Згідно з розпорядженням уряду з жовтня по грудень у ЗСУ та інші військові формування відправлять 15 200 осіб. Так, Збройні Сили – 9 000 осіб, у Державну спеціальну службу транспорту – 800, Державну прикордонну службу – 4 400, Національну гвардію – 1 000.